Projekt e-škole ide dalje uz važnu nagradu iz EU

Projekt e-škole ide dalje uz važnu nagradu iz EU

Nakon što je CARNET dobio nagradu RegioStars koju Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije kako bi promovirali izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja, a usredotočeni su na pet područja, ključnih za budućnost regionalne politike EU, intervju sa zamjenicom ravnatelja i voditeljicom projekta Andrijanom Prskalo Maček nameće se sam po sebi.

Kako ističe za ICTbusiness.info projekt se nastavlja, a u pripremi je i program obrazovanja za razvoj digitalnih kompetencija koji će započeti početkom 2021. godine. Uz to, prema njezinim riječima, razvoj digitalnih obrazovnih sadržaja je ključ i važno je pritom napomenuti da ti digitalni sadržaji nisu zamišljeni kao nova vrsta udžbenika već su izrađeni s ciljem da se nastavno gradivo prikaže na učeniku razumljiv način i maksimalno iskoriste prednosti digitalnih tehnologija poput interaktivnosti, multimedijalnosti, modularnosti i prilagodljivosti i tako nadograde mogućnosti tiskanog udžbenika.

Što su to digitalno zrele škole?

Digitalno zrele škole su škole na visokom stupnju korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u svim nastavnim i poslovnim procesima. U takvim se školama primjena IKT-a odvija planski i sustavno. Nastavnici i učitelji koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu te pružaju podršku učenicima koji aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Koji je glavni cilj programa?

Glavni cilj programa e-Škole je povećati razinu digitalne zrelosti škola te time doprinijeti digitalnoj transformaciji obrazovnih i administrativnih procesa u obrazovnome sustavu, osnažujući na taj način učenike za život i rad u 21. stoljeću.

Što je već do sada provedeno u drugoj fazi programa e-Škole?

Program “e-Škole” započeo je još u ožujku 2015. godine pilot-projektom u kojemu je sudjelovalo nešto više od 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola (151 škola), a rezultirao je povećanjem razine njihove digitalne zrelosti za najmanje jednu razinu.

Poučeni iskustvima i rezultatima pilot-projekta prije dvije godine krenuli smo s provedbom druge faze programa e-Škole i u nju smo ovaj put uključili sve škole u Republici Hrvatskoj financirane iz državnoga proračuna.

Do sada smo u suradnji s našim dobavljačima isprojektirali i izgradili pasivne lokalne mreže u većini škola koje su uključene u drugu fazu programa. Opremili smo dio nastavnika prijenosnim računalima, dok će preostali nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici svoja prijenosna računala dobiti tijekom ove jeseni.

Uz već postojeće digitalne obrazovne sadržaje, koje smo izradili u pilot-projektu, razvili smo nove za peti i šesti razred osnovne škole te prvi, treći i četvrti razred opće gimnazije. U pripremi je i program obrazovanja za razvoj digitalnih kompetencija koji će započeti početkom 2021. godine.

Sa svrhom pružanja maksimalne podrške školama osnovani su mobilni timovi koje čine CARNET-ovi stručnjaci. Timovi su raspoređeni regionalno u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split) te obilaze lokacije škola i pružaju podršku za korištenje mreže i računalne opreme.

Što su digitalni obrazovni sadržaji? Mogu li oni zamijeniti udžbenike?

Digitalni obrazovni sadržaji (DOS-ovi) su sadržaji koji nastavnicima, ali i učenicima mogu poslužiti za učenje i poučavanje na inovativan, zanimljiviji način. Učenici DOS-ove tako npr. mogu koristiti kako bi provjerili svoje znanje nekog predmeta rješavanjem brojnih zadataka. Prednost DOS-ova je što omogućavaju učenje i poučavanje u školi, za vrijeme terenske nastave, kod kuće, a mogu se koristiti na mobilnim ili stolnim uređajima različitih vrsta, online i offline.

DOS-ovi nisu zamišljeni kao nova vrsta udžbenika već su izrađeni s ciljem da se nastavno gradivo prikaže na učeniku razumljiv način i maksimalno iskoriste prednosti digitalnih tehnologija poput interaktivnosti, multimedijalnosti, modularnosti i prilagodljivosti i tako nadograde mogućnosti tiskanog udžbenika.

Nastavnik pojedinog predmeta tako može neke dijelove nastavnog sadržaja poučavati koristeći DOS-ove, kroz pojedini modul ili organizacijsku cjelinu, u kombinaciji ili kao nadopunu tiskanim nastavnim materijalima. Važno je naglasiti i kako je prilikom izrade DOS-ova pažnja posvećena je inkluzivnosti i pristupačnosti materijala za korisnike koji koriste pomoćne tehnologije, a materijali su izrađeni tako da ih je moguće prilagoditi i učenicima s teškoćama.

Kakvi su dalji planovi za projekt?

Velik je još posao pred nama. Do kraja 2022. godine planiramo opremiti sve škole u Hrvatskoj bežičnom mrežom, u svakoj školi opremiti po dvije učionice, jednu prezentacijsku s pametnim ekranom te interaktivnu s pametnim ekranom i uređajima za učenike. Do kraja programa planiramo i kontinuirano provoditi edukacije nastavnika i pružati im podršku, kako centraliziranu, tako i kroz zajednicu praktičara. Namjeravamo u suradnji s našim projektnim partnerima kao i dobavljačima provesti brojna istraživanja, mjerenja i evaluacije kojima je cilj istražiti učinke upotrebe IKT-a u obrazovanju i  unaprijediti postojeće te razviti brojne nove e-usluge i e-sadržaje.

Jesu li škole koje su sudjelovale u e-Škole projektu bile spremnije na prelazak na online nastavu od drugih?

Prema povratnim informacijama dijela nastavnika koji su sudjelovali u pilot-projektu možemo reći kako su se oprema i iskustva, a posebice znanja stečena u projektu pokazali iznimno korisnima u situaciji koja nas je sve zatekla.

To je prepoznala i Europska komisija koja je istaknula Hrvatsku kao primjer zemlje u kojoj se usprkos krizi izazvanoj koronavirusom uspješno omogućio kontinuitet obrazovanja u obliku nastave na daljinu, naglašavajući kako je tome pridonio i  CARNET-ov projekt e-Škole.

Hoće li se organizirati edukacije nastavnika o korištenju IKT-a u nastavi?

Kako bismo osigurali kontinuirano podizanje razine digitalne zrelosti škola sigurno ćemo nastaviti i s edukacijom svih odgojno-obrazovnih djelatnika. U pilot-projektu smo organizirali više od 1900 radionica, e-tečajeva i webinara s ciljem podizanja razine digitalnih kompetencija svih školskih djelatnika, od nastavnika i ravnatelja pa sve do stručnih suradnika i administrativnog osoblja. S takvim aktivnostima nastavljamo i u drugoj fazi programa e-Škole kroz program obrazovanja za razvoj digitalnih kompetencija, koji kreće s održavanjem početkom 2021. godine. Program obrazovanja obuhvaća niz različitih radionica, od kojih je većina sadržaja tematski osmišljena za učitelje i nastavnike, a dio je specifično osmišljen za ravnatelje. Radionice će se održavati u školama, ali i regionalno na više geografski optimalno raspoređenih lokacija. Osim radionica, korisnici će imati priliku pohađati organizirane oblike online učenja – e-tečajeve i webinare, ali i obrazovati se kroz videolekcije i EduBliceve kao objekte samostalnog mikroučenja.

Kako se financira program e-Škole?

Program ovakvog opsega zahtijeva i znatna financijska sredstva. Njegova provedba ne bi bila moguća bez podrške Europske unije. Samo je druga faza programa vrijedna 1,3 milijarde kuna te je s čak 85 posto sredstava sufinancirana iz strukturnih fondova Europske unije i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj te iz Europskog socijalnog fonda, a dijelom se financira i iz državnog proračuna.

CARNET-ova konferencija za korisnike ove je godine isključivo online…

Tako je, ove godine naša konferencija će se održati 22. godinu zaredom, ovaj put u cijelosti u online formatu. Na to smo se odlučili zbog trenutne situacije izazvane koronavirusom. Bez obzira što se nećemo družiti uživo, sudionici će moći na virtualnoj konferenciji saznati više o temama poput umjetne inteligencije u obrazovanju i nastave na daljinu, sudjelovati na radionicama te postavljati pitanja autorima.

Još iz kategorije

Ništa od YouTube Rewinda ove godine

Ništa od YouTube Rewinda ove godine

26.11.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa uzela je još jednu žrtvu - YouTube Rewind. Ove godine neće biti objavljen, što je prvi put otkako postoji, a to je punih deset godina. Objavio je to službeno YouTube te donio objašnjenje za takav neočekivan potez.

U WhatsApp uskoro stižu opciju Read Later i Mute Video

U WhatsApp uskoro stižu opciju Read Later i Mute Video

26.11.2020. komentiraj

WhatsApp je prošlog tjedna predstavio niz noviteta, ali ne staje na tome i već se radi na potpuno novim mogućnostima, koje bi korisnicima trebale donijeti još poboljšanja pa ih zadržati uz tu platformu.

YouTube najavio da će oglase gurati u video materijale malih kreatora bez da im za to plati

YouTube najavio da će oglase gurati u video materijale malih kreatora bez da im za to plati

25.11.2020. komentiraj

Korisnici YouTubea su sasvim sigurno proteklih mjeseci primijetili sve veći broj oglasa prilikom konzumiranja sadržaja na toj platformi, a na njihovu žalost to će se samo dodatno povećati. Jer, kompanija planira postavljati oglase čak i uz sadržaj manjih kreatora, no neće im plaćati za isti taj prikaz apsolutno ništa!