Proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a

Proglašenje pobjedničkih radova ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a

Vrijeme pandemije korona virusa, uz sve restriktivne mjere koje nam ono donosi, posebno je, između ostalim, teško palo i onim najranjivijima – djeci. Konkretno učenicima. Nesigurnosti vezane ne samo za njihov svijet već i svijet njihovih roditelja im sigurno nisu bile od pomoći prilikom savladavanja gradiva u „novom normalnom“, odnosno online nastavi.

Nije, stoga, bilo lako pored standardnog gradiva, na sebe preuzeti i natjecanje i realizaciju završnog rada u ovogodišnjem izdanju EDIT CodeSchoola – najveće besplatne škole programiranja u Hrvatskoj u organizaciji ICT Županije pod patronatom Splitsko-dalmatinske županije. No, preko 70 učenica i učenika iz dalmatinskih osnovnih i srednjih škola pod vodstvom svojih učitelja i profesora hrabro se online uhvatilo u koštac s ovogodišnjom temom završnog rada.

Najbolji će biti proglašeni na live stream premijeri u četvrtak 2.7. u 18 sati na YouTube kanalu ICT Županije.

Učenici su za vrijeme karantene izrađivali web stranice po Storytelling metodi na temu „Naše mjesto-naša priča“ prateći tekstove koje su za njih pripremili njihove kolege iz Turističko-ugostiteljske škole, a koji kroz povijesne ličnosti koje obilježavaju pojedina mjesta (Sinj, Split, Omiš, Makarska, Imotski, Kaštela, Trogir i Supetar) prate priču o istima.

Sva ova mjesta ponovno su zaživjela na jedan nov, interaktivan i moderan način prvo u glavama učenika, a zatim i u online svijetu, a sve uz moto „Znanje dostupno svima“ koji od početka prati ICT Županiju i pod kojim ona aktivno propagira sve svoje programe kao što su škola programiranja - EDIT CodeSchool, tečajevi grafičkog dizajna - EDIT GraphicDesign, internetskog marketinga, crowdfundinga, ili startup akademija - StartIT@PICS.

Od deset osnovnih škola koje su sudjelovale u programu EDIT CodeSchool 2019/2020 njih pet je predalo radove. Tako se za kraj ove iteracije sakupilo 12 završnih radova u kategoriji osnovnih škola.

Što se srednjih škola tiče, prijavljeno je 18 radova u tri kategorije: EDIT CodeSchool osnovni tečaj (HTML, CSS, osnove JS-a), EDIT CodeSchool srednji tečaj JS-a, te EDIT CodeSchool napredni tečaj JS-a.

Sve skupa, u završnici ovogodišnjeg EDIT CodeSchool-a, sudjeluje  77 učenica i učenika te 16 mentorica i mentora. Ove godine se za EDIT CodeSchool besplatnu školu programiranja prijavilo preko 600 djece (točnije 614). U tri godine trajanja kroz isti je prošlo preko 1700 polaznika - učenika osnovnih i srednjih škola koji su naučili izrađivati web stranice i aplikacije učeći HTML, CSS i Javascript.

Novost ove godine je i Napredni JavaScript program za više razrede SŠ kroz koji polaznike podučavamo programiranju aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, Node JS i baze podataka.

"Za kraj ovogodišnje priče zvane EDIT CodeSchool organizirali smo online dodjelu po uzoru na online suradnju samih učenika i mentora, a koja je obilježila ovu školsku godinu. Oni su pokazali da se može, i da u vremenu kada je svijet stao, dječja mašta je sve samo ne blokirana. Treba je samo usmjeriti. Cijela ovogodišnja generacija EDIT-a, i oni koji su predali radove i oni koji to nisu, pokazala je kako se to radi. Hvala im na tome!", poručili su organizatori.

Još iz kategorije

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

Čak 62000 QNAP NAS uređaja zaraženo QSnatch malwareom

09.08.2020. komentiraj

Britanska (CISA) i američka sigurnosna agencija (NSA) zajednički su objavile upozorenje o vrsti malwarea pod nazivom QSnatch, koji ima mogućnost zaraziti NAS (network-attached storage) uređaje tajvanskog proizvođača QNAP-a.

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

Ecosia tvrdi da Google mulja sa odabirom tražilice na Androidu, sve prijavljuje EU

09.08.2020. komentiraj

Internetska tražilica Ecosia nije samo alternativa za Google, već je i alat koji nudi privatnost, što je za velikog joj konkurenta nepoznanica. I ne samo to, za svaki klik, Ecosia je obećala za klikove saditi stabla - njih 100 milijuna u 25 zemalja svijeta. Ali, plan polako pada u vodu...

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

Microsoft u rujnu planira lansirati cloud gaming projekt xCloud

08.08.2020. komentiraj

Microsoft će službeno predstaviti game streaming uslugu Project xCloud u rujnu ove godine, što znači da kompanija ide još snažnije prema cloud gamingu.