ZAŠTITA PODATAKA

Problemi su i dalje tu, ali i strah

Problemi su i dalje tu, ali i strah
Depositphotos

Dok je skandal Cambridge Analytice iz 2018. godine o njihovoj zlouporabi velikih dijelova podataka prikupljenih od nenamjernih korisnika Facebooka potaknuo ponovno zanimanje za to kako bi se podaci korisnika trebali zaštititi, ova je operacija bila i jest samo vrh ledenog brijega. Svaka registracija na navodno besplatne internetske usluge ima svoju cijenu, naime nuđenje osobnih podataka, koje brokeri podataka često prikupljaju i preprodaju, a mogu se koristiti za izradu profila potrošnje, kretanja i korištenja diljem interneta. Ovo dolazi povrh informacija koje su procurile putem povrede podataka, što također često završi preprodajom osobnih podataka u tvrtkama.

Neki servisi obećavaju da će pretražiti ove velike baze podataka i izdati zahtjeve za brisanje u ime svojih korisnika. Počevši od danas, Mozilla, vjerojatno najpoznatija po svom web pregledniku Firefox, nudi uslugu pretplate za stanovnike SAD-a koja radi upravo to pod nazivom Mozilla Monitor Plus, dodatak postojećoj ponudi Monitora. Cijena za poboljšanu privatnost iznosi 14 DOLARA mjesečno. Kao što pokazuje naš grafikon temeljen na podacima Statista Consumer Insights, samo je jedna među 21 ispitanom zemljom u kojoj je većina ispitanika zabrinuta zbog zlouporabe njihovih podataka.

Riječ je o Španjolskoj, gdje 57 posto sudionika ankete ima takve brige, a 44 posto poduzima aktivne mjere za zaštitu svojih podataka. Sudionici ankete znatno su manje zabrinuti u nekim od najvećih svjetskih gospodarstava, a samo su Njemačka i Kina jedva prešle prag od jedne trećine u tom pogledu. U SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu 27 posto ispitanika reklo je da strahuje da su njihovi podaci zloupotrijebljeni, dok je samo 31 odnosno 33 posto reklo da štite svoje podatke u svojim internetskim poslovima.

Najočitiji jaz između percipirane prijetnje da se podaci ispitanika pogrešno koriste i zaštite tih podataka može se vidjeti u Južnoj Koreji. Dok gotovo polovica ispitanih ljudi brine o podacima, samo jedan od pet tvrdi da aktivno štiti svoje osobne podatke na internetu.