Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Foto: Antonio Jularić

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.

Sve je počelo početkom ovog mjeseca, kad je uočena ranjivost. Inače, ona je nudila "ulaz" špijunskom softvera putem audio poziva, neovisno o tome je li prihvaćen ili nije. Upravo taj detalj sugerira koliko je sve skupa bilo opasno, ali i sugerira da se radilo o profesionalcima najviše razine. Čime se dolazi do najbitnijeg...

Naime, sporni softver je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije. Riječ je o Pegasusu i on uključuje kameru ili mikrofon pametnog telefona pa na taj način prikuplja potrebne podatke o osobi koju se prati. Zastrašujuće je što može pregledavati sve poruke na uređaju.

"Naši proizvodu služe sprečavanju terorizma i kriminala", navodi NSO, ali jasno je da Pegasus koriste i oni koji ne bi smjeli jer to je poprilično "sklizak teren", bez konkretnih regulativa i pravila.

Iako WhatsApp nije optužio NSO za napad, odnosno Pegasus, naveo je da se radi o činu koji je imao sva obilježja privatne kompanije poznate po suradnji s vladama u proizvodnji špijunskog softvera. Dakle, poprilično je jasno da se radi upravo o izraelskoj kompaniji i možda se nakon ovoga neke stvari napokon promjene ili barem postanu jasnije.

Što se samih korisnika tiče, nije poznato koliko ih je pogođeno, ali mete su bili svi, od onih s Android mobilnim operativnim sustavom do onih s iOS ili Wndowsom, pa čak i onih s Tizenom. Ukratko, mislilo se na apsolutno svaki detalj u ovoj priči.

Još iz kategorije

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

I Firefox će sve HTTP stranice označavati kao nesigurne

21.07.2019. komentiraj

Mozilla je sa svojim Firefox internetskim preglednikom odlučila krenuti putem kojim je i Googleov Chrome, jedino što kasni za njime godinu dana. Naime, odlučeno je da će se sve HTTP (Hypertext Transfer Protocol) web stranice početi označavati kao nesigurne dok se surfa u Firefoxu.

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

Digitalno lice jednako važno kao i ono stvarno

19.07.2019. komentiraj

U DermaMedu znaju da dobro dizajnirana web stranica i prisutnost na društvenim mrežama predstavljaju „digitalno lice“ tvrtke te da ponekad mogu biti presudni u odlučivanju korisnika čije će usluge koristiti. „Prvi dojam iznimno je važan, a naša poslovna web stranica mnogima je upravo to – prvo upoznavanje s DermaMedom. Nova stranica bit će optimizirana za rad na različitim uređajima i omogućit će nam kvalitetniju interakciju s klijentima. Uz više informacija i niz dodatnih funkcija prilagođenih krajnjem korisniku, vjerujem da će pozitivno doprinijeti našoj konkurentnosti“ smatra dr. med. Anđela Prolić, osnivačica centra.

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

GoogleBot će od 1. rujna ignorirati Robots.txt direktive

19.07.2019. komentiraj

Google je i službeno objavio da GoogleBot više neće slušati direktive koje mu zadaje Rrobots.txt po pitanju indeksiranja web stranica. Konkretnije, izdavači koji se oslanjaju na robots.txt imaju vremena do 1. rujna ove godine ukloniti ga i početi koristiti alternativu.