Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Foto: Antonio Jularić

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.

Sve je počelo početkom ovog mjeseca, kad je uočena ranjivost. Inače, ona je nudila "ulaz" špijunskom softvera putem audio poziva, neovisno o tome je li prihvaćen ili nije. Upravo taj detalj sugerira koliko je sve skupa bilo opasno, ali i sugerira da se radilo o profesionalcima najviše razine. Čime se dolazi do najbitnijeg...

Naime, sporni softver je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije. Riječ je o Pegasusu i on uključuje kameru ili mikrofon pametnog telefona pa na taj način prikuplja potrebne podatke o osobi koju se prati. Zastrašujuće je što može pregledavati sve poruke na uređaju.

"Naši proizvodu služe sprečavanju terorizma i kriminala", navodi NSO, ali jasno je da Pegasus koriste i oni koji ne bi smjeli jer to je poprilično "sklizak teren", bez konkretnih regulativa i pravila.

Iako WhatsApp nije optužio NSO za napad, odnosno Pegasus, naveo je da se radi o činu koji je imao sva obilježja privatne kompanije poznate po suradnji s vladama u proizvodnji špijunskog softvera. Dakle, poprilično je jasno da se radi upravo o izraelskoj kompaniji i možda se nakon ovoga neke stvari napokon promjene ili barem postanu jasnije.

Što se samih korisnika tiče, nije poznato koliko ih je pogođeno, ali mete su bili svi, od onih s Android mobilnim operativnim sustavom do onih s iOS ili Wndowsom, pa čak i onih s Tizenom. Ukratko, mislilo se na apsolutno svaki detalj u ovoj priči.

Još iz kategorije

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

Apple Pay dostupan korisnicima PBZ Mastercard kartica

02.06.2020. komentiraj

Privredna banka Zagreb (PBZ) od danas korisnicima svojih Mastercard kartica donosi uslugu Apple Pay, koja mobilna plaćanja pretvara u jednostavan, siguran i privatan način plaćanja koji je brz i praktičan. Sigurnost i privatnost u središtu su usluge Apple Pay. Kada putem usluge Apple Pay koristite kreditnu ili debitnu karticu, stvarni brojevi kartica ne pohranjuju se na uređaju niti na Apple poslužiteljima. Umjesto toga, dodjeljuje se jedinstveni broj računa uređaja koji je tokeniziran i sigurno pohranjen na modulu Secure Element na vašem uređaju. Svaka je transakcija autorizirana jednokratnim jedinstvenim dinamičkim sigurnosnim kodom.