Phishing-poruke povezane s prodajom na internetskim oglasnicima

Phishing-poruke povezane s prodajom na internetskim oglasnicima

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Zagrebačka banka uputila je upozorenje svojim korisnicima zbog sve više zlonamjernih odnosno phishing-poruka usmjerenih na osobe iz Hrvatske koje prodaju stvari putem poznatih internetskih oglasnika.

Tim porukama pošiljatelj koji glumi kupca pokušava zavarati primatelja poruke i navesti ga da klikne na lažnu poveznicu (link) nekog od dostavljača koji pružaju usluge dostave pošiljki unutar RH. Riječ je uglavnom o dobro poznatim dostavnim službama pa se primatelj takve poruke osjeća sigurnim kada vidi poveznicu.

Iz Zagrebačke banke upozoravaju da postoji nekoliko načina kako prepoznati ovu poruku.

Što upućuje na to da ste dobili takvu poruku?

  • Napadač želi kupiti predmet koji se prodaje.
  • Informira prodavatelja da će platiti poštarinu te da prodavatelj treba samo otići na link koji mu napadač pošalje.
  • OPREZ! Upravo taj link koji se nalazi u poruci početna je točka napada zato ne biste trebali kliknuti na njega.
  • Ako otvorite link, otvorit će se jedna od stranica koje izgledaju poput stranica nekog od pružatelja usluga dostave.
  • OPREZ! Nije riječ o stranici pružatelja usluga dostave.
  • U nekom trenutku ponudit će se gumb "Potvrdi" i ako kliknete na njega, otvora se ekran na kojem je moguće odabrati banku (riječ je o phishing-stranici koje je kreirana za sve banke u RH).
  • Zadnji korak nakon odabira banke zapravo je otvaranje same phishing-stranice koja je vrlo slična službenoj stranici Banke.
  • OPREZ! Nije riječ o stranici Banke. Svaki unos podataka na toj stranici dovodi do kompromitiranja podataka koji su uneseni na stranici.

Kako prepoznati phishing-poštu?

  • Provjerite pošiljatelja, značenje i prirodu pošte te stil pisanja.
  • Provjerite sadržava li pošta vanjske poveznice (linkove) ne odlazeći na te poveznice ili privitke, odnosno ne otvarajući ih.

Još iz kategorije

Snažan rast digitalne prodaje karata

Snažan rast digitalne prodaje karata

05.10.2022.

Vrijednost globalne prodaje digitalnih karata dosegnut će 1,4 trilijuna dolara 2027. godine; u odnosu na 768 milijardi dolara u 2022., prema novoj studiji Juniper Researcha. Ovaj rast od 78 posto u sljedećih 5 godina predstavlja snažan oporavak od teškog utjecaja pandemije COVID-19; potaknut stalnim uspjehom beskontaktnog plaćanja.

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

05.10.2022.

Šesta međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je u periodu od 27. do 29. rujna 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je doniela veliki broj pratećih događanja kao što su hands-on radionica, panel diskusije, zanimljiva predavanja domaćih i stranih predavača i sudjelovanja jednih od najboljih bijelih hakera iz regija

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

05.10.2022.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery.  Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera i prikupljali ili donosili razne potvrde i papire.