Pandemija potaknula snažniji rast digitalne kupovine karata

Pandemija potaknula snažniji rast digitalne kupovine karata

Foto: DepositPhotos

Digitalna kupovina karata do 2023. će nastaviti s rastom započetim tijekom pandemije koronavirusa, što znači da će s 20,8 milijardi američkih dolara iz ove “skočiti” za 62 posto na 33,8 milijardi dolara za dvije godine, barem ako je suditi po izvještaju od strane Juniper Researcha.

Pritom, treba znati da se radi o kartama za željeznički, metro i autobusni sektor, od čega će upravo dva posljednjespomenuta donositi 33 posto ukupnih transakcija. Naime, razlog je transformacija tijekom pandemije. Kako bi se prilagodili specifičnoj situaciji i motivirali one koji su imali na izbor ostanak kod kuće ili putovanje u urede, odgovorni u javnom prijevozu su počeli prilagođavati ponudu.

Obavili su spomenutu transformaciju i okrenuli se više digitalnim transakcijama, manje novčanim, a trude se što više potpuno eliminirati gotovinu. Kao što je to još u ožujku prije tri godine u javnom prijevozu učinio Amsterdam.

Samim time, korisnicima usluga javnog prijevoza lakše će biti putovati, dolaziti do karata i bit će općeniti opušteniji jer ne moraju razmišljati o tome imaju li sitniš kod sebe, nemaju, hoće li redovi na blagajnama i pred aparatima biti dugački pa zbog toga zakasne kamo su krenuli...

Ali, jedini sektor koji će kratkoročno profitirati zbog lakše kupovine karata digitalnim putem, jest onaj vezan za zračni promet. Što je podosta dobra vijest ako se uzme u obzir da su se gubici u tom sektoru prošle godine srozali na nevjerojatnih 400 milijardi američkih dolara.

Možda to spasi neke aviokompanije, od kojih su mnoge proglasile stečaj ili krenule u otpuštanja, rezove i redukciju rada u globalu. Nažalost, kratkoročno se od segmenta digitalne prodaje karata ne očekuju troznamenkaste svote, iza koji stoji "milijarda".

No zato sektori "na tlu" jako dobro stoje i imaju mogućnosti za rast, ponajprije jer si mogu dozvoliti nešto niže ili identične cijene, uz dostupniju uslugu. Aviokompanije su morale podizati cijene, putovanja su postala kompliciranija i to se pokazalo demotivirajuće za veći broj putnika no u vremenima prije pandemije.

U konačnici, Juniper Research navodi da će do 2026. digitalni način kupovina karata činiti 23 posto svih globalnih transakcija vezanih uz putovanja. Primjerice, prije pandemije bila je riječ o oko deset posto.

Još iz kategorije

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

04.12.2021.

Predrasuda je da starije generacije imaju zadršku prema tehnologiji i da je ne razumiju, ali posljednje istraživanje pokazuje da su odgovorniji i skloniji učenju, posebno ako ih se usporedi s mlađim generacijama.

Zaštita od sofisticiranih softverskih napada

Zaštita od sofisticiranih softverskih napada

03.12.2021.

Prema Gartnerovoj analizi čak 45 posto organizacija diljem svijeta bit će pogođeno cyber napadom do 2025. U jeku napada na SolarWinds, koji je u obilježio 2021. godinu, raste potražnja za stručnjacima i rješenjima za zaštitu softverskog lanca opskrbe. Istaknuti igrač u tom području je ReversingLabs – njihov razvojni centar u Zagrebu gradi najnaprednija rješenja za suzbijanje zlonamjernog softvera (malwarea) i osiguranje softverskog lanca opskrbe.

Neograničena povezanost i zabava za bezbrižne blagdanske trenutke

Neograničena povezanost i zabava za bezbrižne blagdanske trenutke

02.12.2021.

Hrvatski Telekom ovog Božića svim svojim korisnicima donosi prigodne darove uz koje će biti povezani i moći uživati u raznim zabavim sadržajima sa svojim najmilijima. Svim korisnicima mobilnih usluga HT omogućava neograničeni Internet koji korisnici mogu aktivirati već danas kroz Moj Telekom aplikaciju te ga koristiti u razdoblju od 23. prosinca 2021. do 2. siječnja 2022. za sav nacionalni promet unutar RH.