GAMING

Online video na pragu nove faze razvoja tržišta

Online video na pragu nove faze razvoja tržišta
Depositphotos

Nakon desetljeća rezanja kabela, zbog kojeg su se pretplatnici pay-TV-a okrenuli plaćenim online video uslugama, Omdia očekuje da će 2024. donijeti novu fazu evolucije tržišta, s korisnicima plaćenih online video usluga koji će prijeći na besplatne online video usluge. Omdia prati nekoliko tržišnih kretanja koja pokreću ovaj trend plaćanja bez plaćanja (P2F).

Smanjenje dijeljenja lozinki od strane streamera, na primjer, stvorilo je dobrodošao porast pretplate za njih. Ali Omdia ovo vidi kao kratkoročni fenomen, s tim segmentom korisničke baze streaminga koji je ranjiv na odljev P2F-a 2024., osobito s obzirom na štrajkove u industriji i smanjivanje proračuna za programiranje koji će početi utjecati na kvalitetu sadržaja.

Tekuća kriza troškova života također će dovesti do određenog pritiska prema odlasku P2F. To je nešto što će postati još očitije kako streameri povećavaju svoje cijene kako bi poboljšali profitabilnost, dok, u isto vrijeme, raste privlačnost besplatnih (reklamni video na zahtjev/TV s besplatnim oglasima) alternativa. I dok Omdia potiče usluge strujanja da ponude opcije oglašavanja za maksimiziranje prihoda, ovaj korak treba provesti što je moguće nenametljivije, tako da previše reklama ne utječe značajno na iskustvo gledanja.

“Očekujemo da će streaming tvrtke upravljati opterećenjem oglasa na razuman način, pa Omdia još uvijek predviđa dobar rast plaćenih online videa u 2024. Prijelaz s besplatnog na plaćanje će se dogoditi, iako će još uvijek biti mjesta za plaćene usluge. nastaviti napredovati. Ali svi čimbenici koje smo istaknuli znače da je ravnoteža prilično nesigurna, a loša provedba oglašavanja ili nametanje prebrzog i prenaglog povećanja cijena moglo bi ugroziti taj očekivani rast,” rekla je Maria Rua Aguete, viša istraživačica. Direktor u Omdijinoj praksi za medije i zabavu.