Online oglašavanje premašit će polovicu ukupne potrošnje na oglašavanje već u 2021.

Online oglašavanje premašit će polovicu ukupne potrošnje na oglašavanje već u 2021.
DepositPhotos

Online oglasi činit će 52 posto ukupnih prihoda od oglašavanja na svjetskoj razini u 2021. godini, što znači da će po prvi put baš tad premašiti polovicu ukupnih prihoda. Primjerice, ove godine je riječ o 47 posto od ukupno 639 milijardi američkih dolara, a u 2018. je bilo 44 posto, navodi Zenith u svom izvješću.

Dakle, online oglašavanje, odnosno internetsko oglašavanje, postao je napokon glavni način pristupa ciljanim skupinama ljudi i to bi moglo pomoći izdavačima, posebno onima u svijetu medija. A kad se secira ono što oglašivače najviše zanima, to su video sadržaj i društvene mreže, koji napreduju zajedno s napretkom tehnologija. To znači brzo i uz ogroman potencijal. Primjerice, mobilne mreže pete generacije (5G) omogućit će još ubrzaniji rast.

Ali, svi drugi kanali internetskog oglašavanja nisu te sreće. Čak ni pretrage, prvenstveno Googleove. Iako čine 37 posto ukupne potrošnje na oglase u 2018., rast se smanjuje pa s 11 posto ove godine, u 2021. bit će na sedam posto, kad se gleda godišnja razina. Ipak, potencijal postoji jer još se nije monetiziralo glasovne pretrage, koje postaju sve češće kod korisnika.

Što se pak tiče preostalog internetskog oglašavanja, kao na poslove, razne proizvode, usluge... čini još uvijek zanemariv postotak, a i do 2021. rast će samo 1,6 posto u odnosu na danas.

Treba znati i da će polovica potrošnje na internetsko oglašavanje dolaziti iz Sjedinjenih Američkih Država, što nije dobar znak jer to znači i da će ostatak svijeta nastaviti sa stagnacijom. Ali, barem situacija ide prema naprijed, što televizijsko oglašavanje ne može kazati sa svoje 184 milijarde dolara u 2018. te prognoziranih 180 milijardi u 2021. Istovremeno, oglasi u tiskanim medijima su na 70 milijardi dolara kombinirano u cijelom svijetu, a 2007. su bili na rekordnih 164 milijarde. Radio pak raste za jedan posto na godišnjoj razini, kinematografi za 12 posto...