Online kupnja i dalje problematična

Online kupnja i dalje problematična

Najnoviji podaci Eurostata o online kupovini u Europskoj uniji, bojaznima i preprekama objavljena zbgo Dana zaštite privatnosti podataka pokazuje da problemi u vezi sa sigurnošću plaćanja ili privatnosti spriječili su 6 % osoba u dobi od 16 do 74 godine da kupe ili naručuju preko interneta u 2019., što je jedan postotni bod manje nego u 2017. (7 %) i pet postotnih bodova manje u odnosu na 2009. (11 %).

To predstavlja silazni trend tijekom posljednjeg desetljeća. Kada se pogleda mjesto Hrvatske njezini građani su ustrašeniji od prosjeka Europske unije koji je na oko 6 posto, dok je u Hrvatskoj strah na razini 10 posto iako smo ipak daleko od vodećih prema strahu koji su građani portugala s čak 23 posto. Naime, rješenja poput Revoluta koji u premium opciji nudi jednokratne kartice taj strah mogu otjerati.

Zabrinutost u pogledu sigurnosti plaćanja druga je najčešća prepreka prijavljena u 2019. nakon što je osoba dala prednost trgovini (18 % pojedinaca u EU-u). Ostale prepreke kao što su nedostatak vještina, zabrinutost u pogledu primanja ili povrata robe, kartica plaćanja ili isporuka nije otežavala kupnju manje od 5 % pojedinaca u EU-u pri kupnji na internetu.

Udio osoba koje se smatraju zabrinjavajućima u pogledu sigurnosti plaćanja u državama članicama EU-a uvelike je varirao 2019., u rasponu od 1 % pojedinaca u Estoniji do 23 % u Portugalu. Međutim, stopa je bila niža od 10 % za sve, ali pet država članica EU-a.

Još iz kategorije

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

Iranski hakeri su hakirali VPN servere kako bi se infiltrirali u tvrtke diljem svijeta

24.02.2020. komentiraj

Hakerski napadi na velike korporativne VPN servere ono su po čemu pamtimo prošlu godinu, no cijela priča dobiva jednu širu sliku jer istrage su pokazale da iza svega stoji Iran. Odnosno, hakeri iz te zemlje.

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.