Pozitivan trend

Očekuje se porast korištenja sustava otvorenog bankarstva

Očekuje se porast korištenja sustava otvorenog bankarstva
Depositphotos / Ilustracija

Korištenje Open Bankinga porast će za 470 posto u sljedeće 4 godine, s ukupnim brojem API (Application Programming Interface) poziva generiranih putem Open Bankinga koji će premašiti 580 milijardi do 2027. godine, sa samo 102 milijarde u 2023., prema Juniper Researchu. Veliko zanimanje za nove usluge temeljene na otvorenom bankarstvu, kao što su PFM (Personal Financial Management) alati i pristup računu za preuzimanje zajmova i kredita, pokreće ovaj rast, budući da korisnici nastoje steći bolju kontrolu nad svojim financijama na različitim računima, što je pogoršano utjecaj krize troškova života.

Studija je pokazala da, s obzirom na nisku svijest potrošača o Open Bankingu, dobavljači infrastrukture moraju surađivati sa širim ekosustavom kako bi u potpunosti educirali korisnike i osigurali da razumiju prednosti koje dijeljenje podataka može donijeti. Predviđa se da će europski udio API poziva iznositi 70% ukupnog globalnog broja 2027. Europa ima najbolje uspostavljen skup API veza u bilo kojoj regiji, nakon što je postavila Open Banking tračnice kao dio PSD2. Implementacije sada postaju sve naprednije i pokrivaju veći broj bankarskih usluga nego ikad prije, kao što su kreditne kartice ili hipoteke, stvarajući značajne mogućnosti za dobavljače da istraže.

“Europa je prednjačila u otvorenom bankarstvu i primjer je kako pristupi koje vode regulatori mogu potaknuti inovacije. Kao dobro uspostavljeno tržište, stopa rasta Europe će se smanjiti u usporedbi s drugima, ali će i dalje služiti kao središte inovacija za razvoj otvorenog bankarstva,” objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.

Broj API poziva u Latinskoj Americi trebao bi porasti za više od 1270% između 2023. i 2027., stvarajući značajne prilike. Širi pristup API-jima i veća svijest potrošača potaknut će rast, kao i dodatna uvođenja, kao što je slučaj u Kolumbiji. Juniper Research preporučuje da se dobavljači uključe u najranije faze uvođenja Open Banking-a u novim zemljama, kako bi maksimizirali svoju prednost ranog pokretanja.