MWC 2024

Očekuje se da će 2,2 milijarde IoT veza biti na eSIM-u do 2030.

Očekuje se da će 2,2 milijarde IoT veza biti na eSIM-u do 2030.
Depositphotos

Očekuje se da će IoT veze na eSIM-u rasti velikom brzinom od 43% godišnje kako bi dosegnule 2,2 milijarde do 2030. godine, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha. Do 2030. gotovo trećina IoT veza bit će na eSIM ili iSIM.

“Rast eSIM-a u IoT-u zaostaje za onim u potrošačkom prostoru zbog restriktivnih M2M eSIM specifikacija. Kao rezultat toga, krajem 2023. bilo je nešto manje od 200 milijuna eSIM veza u IoT prostoru unatoč izvrsnoj usklađenosti proizvoda s tržištem,” rekao je Mohit Agrawal, pomoćni direktor u Counterpoint Research. “Kina, najveći IoT na svijetu tržištu, ima nisku jednoznamenkastu penetraciju eSIM-a zbog restriktivnih propisa oko eSIM-a u prošlosti i visokog udjela LPWA uređaja koji trenutno ne podržavaju eSIM. Penetracija eSIM-a u ostatku svijeta mnogo je veća nego u Kini, ali velika IoT baza u Kini dovodi ukupnu globalnu penetraciju eSIM-a na manje od 10%.”

„Očekuje se da će novi GSMA standardi za IoT eSIM (SGD.31/32) dovesti eSIM na ograničene uređaje, što će vjerojatno snažno potaknuti rast eSIM-a, a kasnije i iSIM-a. Dobavljači eSIM-a i pružatelji IoT povezivosti imaju višestruke dokaze o konceptima novih IoT eSIM standarda, a veliki napredak vjerojatno će se dogoditi sljedeće godine nakon što GSMA kasnije ove godine objavi testne specifikacije. Prvi korisnici eSIM-a u IoT-u uglavnom su bili automobilski korisnici jer poduzeća zapravo nisu bila u mogućnosti promijeniti pružatelja povezivanja po želji,” rekao je Ankit Malhotra, viši istraživački analitičar u Counterpoint Researchu.