Nova prilika za prihode u segmentu financijskog tržišta koje iščekuje rast

Nova prilika za prihode u segmentu financijskog tržišta koje iščekuje rast

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Juniper Research je u novom istraživanju prognozirao da će tržište ugrađenih financija (eng. embedded finance) premašiti 138 milijardi američkih dolara u 2026., što je osjetno više od očekivane 43 milijarde vrijednostu u ovoj godini.

Inače, ugrađene financije kao pojam označavaju situaciju u kojoj su financijske usluge povezane s netradicionalnim financijskim uslugama kao bankovne unutar aplikacije za dijeljenje troškova vožnje ili usluge koje osiguravaju povrat novca unutar eCommerce sustava za naplatu.

Nadalje, treba naglasiti da Juniper u istraživanju pod vrijednosti tržišta računa sve što se veže uz ugrađene financije, od spomenuta dva primjera pa do troškova licencija i prihoda od transakcija.

Ipak, rast od 215 posto unutar pet godina izaziva podosta znatiželje, ali nude se odgovori zašto bi situacija trebala biti upravo takva. Naime, pokretač će biti sve veća dostupnost aplikacijskih programskih sučelja (APIs) od strane poslužitelja financijskih usluga. Predviđa se da će lakša integracija ukloniti ili umanjiti prepreke te će samim time tržište dobiti veći broj sudionika.

A daleko najpopularniji segment, koji će činiti više od 50 posto ukupne vrijednosti tržišta, jest usluga "kupi sad, plati kasnije", a moći će se pronaći u svim vodećim, odnosno, značajnijim e-trgovinama.

"Svakako, tako nešto velika je prilika za vodeće kompanije kao Klarna i Afterapay, ali i prilika za banke. Očekujemo da će one iskazati povećani interes u ovom smislu, prvenstveno jer imaju postojeći odnos s klijentima, kao i njihovo povjerenje. Širenjem na ovu uslugu, to bi donijelo izvor novih prihoda", naglašava se njihovu istraživanju.

Osiguranje psocesa transakcija u e-trgovinama također će imati značajnu ulogu jer to korisniku nudi ne samo spomenutu sigurnost da neće ostati bez novca, već budi povjerenje i stvara temelje da se vrati ponovno. Integracija i češće korištenje tog segmenta trebalo bi pobuditi interes za plaćanjem premium usluga tog tipa, a one bi trebale do 2026. premašiti deset milijardi, gotovo triput više no očekivanih 3,6 milijardi dolara u ovoj godini.

Još iz kategorije

Globalni broj VPN preuzimanja do kraja godine će doseći milijardu

Globalni broj VPN preuzimanja do kraja godine će doseći milijardu

16.09.2021.

Virtualne privatne mreže (VPN) potreba su u ovim trenucima povećane želje za privatnosti i anonimnosti na globalnoj razini, a prema podacima koje nudi Finbold, preuzimanja (eng. download) ove vrste usluge dosegnut će milijardu do kraja ove godine!

Korisnici sve više koriste VPN-ove preko kojih se spajaju na internet

Korisnici sve više koriste VPN-ove preko kojih se spajaju na internet

14.09.2021.

Virtualne privatne mreže (VPN) potreba su u današnje vrijeme povećane želje za privatnosti i anonimnosti, a prema podacima koje nudi VPN Adoption Index i prezentira ih Atlas VPN, preuzimanja ove vrste usluge porasle su do 616 milijuna tijekom prve polovice ove godine.

Cloudflare zaustavio najveći DDoS napad ikad zabilježen

Cloudflare zaustavio najveći DDoS napad ikad zabilježen

13.09.2021.

Kompanija Cloudflare, specijalizirana za web infrastrukturu, otkrila je da se njen sustav za zaštitu od DDoS (Distributed Denial-of-service attack) napada suočio s dosad najvećim ikad zabilježenim.