Njemačka proglasila Facebookovo široko prikupljanje podataka ilegalnim

Njemačka proglasila Facebookovo široko prikupljanje podataka ilegalnim

Foto: DepositPhotos

Njemačka regulatorna tijela (Bundeskartellamt) odredila su da Facebook mora pribaviti dopuštenje od strane korisnika ukoliko želi prikupljati njihove podatke van društvene mreže. Uz to, svako korištenje drugih društvenih mreža u vlasništvu Facebooka u svrhu istog tog prikupljanja podataka proglašeno je ilegalnim.

Značajna je to presuda i trebalo je više od dvije godine da se dođe do nje. Ujedno, problem koji Bundeskartellamt vidi jest u dominaciji koju na tržištu ima Facebook, a slična je s onom Googleovom na tržištu internetskih tražilica. Naime, s obzirom na broj korisnika i sveprisutnost, Facebook ima mogućnost koristiti se podacima onih koji su na toj društvenoj mreži i potom plasirati te podatke tako da oglašivači lakše dolaze do svojih "meta", ali na način da to čine kroz Facebook.

Samim time se novac slijeva isključivo prema Facebooku i ostatak tržišta pritom je podosta zakinut. Uz to, želi se provjeriti jesu li korisnici dobili sve potrebne informacije o tome koji podaci i na koji način će se koristiti. Nadalje, kako bi se izbjegla "siva zona", sve društvene mreže u vlasništvu Facebooka moraju poštivati pravila. I ne treba sumnjati da će odluka biti ispoštovana, samo WhatsApp u Njemačkoj ima 35 milijuna korisnika. Ostati bez toliko tržišta nije nimalo ugodno.

Svaka od Facebookovih društvenih mreža dio informacija koje prikuplja dijeli s Facebookom, što znači da oni koji nisu korisnici Facebooka ipak završavaju u jednom obliku na toj društvenoj mreži. I to je ono čemu se želi stati na kraj jer jednostavno nije zakonito, posebno otkako je 25. svibnja prošle godine u Europskoj uniji uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Dakle, promjene se događaju i sve su izraženije, što prosječnog korisnika mora radovati, prvenstveno jer samo prije godinu do dvije postojao je stav da se nešto slično nikako ne može učiniti jer su kompanije kao Facebook prejake.

Još iz kategorije

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

Otkrivena nova sigurnosna rupa u WordPressu

19.09.2019. komentiraj

WordPress se ponovno našao u opasnosti jer su hakeri uspjeli pronaći način kako eksploatirati postojeću manu popularne web hosting stranice pa na taj način stvoriti lažne administratorske račune, kojima se pak može neometano činiti šteta korisnicima.

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

Top Wi-Fi routeri imaju velike sigurnosne propuste

19.09.2019. komentiraj

Stručnjaci za internetsku sigurnost u kompaniji Trustwave otkrili su ranjivosti u nekoliko D-Link i Comba Telecom rutera, a poprilično su ozbiljne jer omogućavaju cyber kriminalcima vidjeti korisnička imena i lozinke, što ih dovodi u iznimnu opasnost.

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

Google uvodi velike promjene za Nofollow linkove

18.09.2019. komentiraj

Google se trudi izvesti evoluciju svojstva koja ima “nofollow” link pa predstavlja njih još, sve s ciljem boljeg razumijevanja same prirode linkova. Stoga, dva nova svojstva objedinjena u rel=”nofollow” su: rel=”sponsored” i rel=”ugc”.