Njemačka proglasila Facebookovo široko prikupljanje podataka ilegalnim

Njemačka proglasila Facebookovo široko prikupljanje podataka ilegalnim

Foto: DepositPhotos

Njemačka regulatorna tijela (Bundeskartellamt) odredila su da Facebook mora pribaviti dopuštenje od strane korisnika ukoliko želi prikupljati njihove podatke van društvene mreže. Uz to, svako korištenje drugih društvenih mreža u vlasništvu Facebooka u svrhu istog tog prikupljanja podataka proglašeno je ilegalnim.

Značajna je to presuda i trebalo je više od dvije godine da se dođe do nje. Ujedno, problem koji Bundeskartellamt vidi jest u dominaciji koju na tržištu ima Facebook, a slična je s onom Googleovom na tržištu internetskih tražilica. Naime, s obzirom na broj korisnika i sveprisutnost, Facebook ima mogućnost koristiti se podacima onih koji su na toj društvenoj mreži i potom plasirati te podatke tako da oglašivači lakše dolaze do svojih "meta", ali na način da to čine kroz Facebook.

Samim time se novac slijeva isključivo prema Facebooku i ostatak tržišta pritom je podosta zakinut. Uz to, želi se provjeriti jesu li korisnici dobili sve potrebne informacije o tome koji podaci i na koji način će se koristiti. Nadalje, kako bi se izbjegla "siva zona", sve društvene mreže u vlasništvu Facebooka moraju poštivati pravila. I ne treba sumnjati da će odluka biti ispoštovana, samo WhatsApp u Njemačkoj ima 35 milijuna korisnika. Ostati bez toliko tržišta nije nimalo ugodno.

Svaka od Facebookovih društvenih mreža dio informacija koje prikuplja dijeli s Facebookom, što znači da oni koji nisu korisnici Facebooka ipak završavaju u jednom obliku na toj društvenoj mreži. I to je ono čemu se želi stati na kraj jer jednostavno nije zakonito, posebno otkako je 25. svibnja prošle godine u Europskoj uniji uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Dakle, promjene se događaju i sve su izraženije, što prosječnog korisnika mora radovati, prvenstveno jer samo prije godinu do dvije postojao je stav da se nešto slično nikako ne može učiniti jer su kompanije kao Facebook prejake.

Još iz kategorije

Python pretekao Javu

Python pretekao Javu

25.04.2019. komentiraj

Programski jezik Python posljednje tri do četiri godine bilježi iznimnu popularnost kod developera i prema podacima koje nudi SlashData, provedenima uz pomoć praćenja navika kod 20 tisuća developera diljem svijeta, taj se trend nastavio i u ovom trenutku nadmašena je čak i Java!

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

Facebook kao običan tekst čuvao i lozinke stotina milijuna korisnika Instagrama

25.04.2019. komentiraj

Facebook se doveo u neugodnu situaciju kad je krajem prošlog mjeseca priznao da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazi u običnom tekstualnom obliku, da bi sad sredinom travnja priznao identičnu stvar za Instagram! A sve to pohranjeno je unutar internih sustava, što znači da su u teoriji zaposlenici s pristupom tim lozinkama mogli ući na bilo koji korisnički profil.

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

Važnost sigurnosti i znanja o njoj

23.04.2019. komentiraj

Sigurnost je svakako tema koja je danas ključna i o kojoj se u posljednje vrijeme više govori i to se prije svega odnosi na dostupnost informacija svima, a upravo se o tome razgovaralo i na MWC19 u Barceloni. Sasvim je jasno da to s jedne strane ukazuje i na činjenicu kako problemi postoje jer se o njima često govori, ali i s druge strane da opća svjesnost o sigurnosti u modernom internetsko ITevskom svijetu polako zaživljava na općeprihvaćen način. O tome smo razgovarali sa Sergeyom Kravchenkom iz Kaspersky Laba.