Njemačka proglasila Facebookovo široko prikupljanje podataka ilegalnim

Njemačka proglasila Facebookovo široko prikupljanje podataka ilegalnim

Foto: DepositPhotos

Njemačka regulatorna tijela (Bundeskartellamt) odredila su da Facebook mora pribaviti dopuštenje od strane korisnika ukoliko želi prikupljati njihove podatke van društvene mreže. Uz to, svako korištenje drugih društvenih mreža u vlasništvu Facebooka u svrhu istog tog prikupljanja podataka proglašeno je ilegalnim.

Značajna je to presuda i trebalo je više od dvije godine da se dođe do nje. Ujedno, problem koji Bundeskartellamt vidi jest u dominaciji koju na tržištu ima Facebook, a slična je s onom Googleovom na tržištu internetskih tražilica. Naime, s obzirom na broj korisnika i sveprisutnost, Facebook ima mogućnost koristiti se podacima onih koji su na toj društvenoj mreži i potom plasirati te podatke tako da oglašivači lakše dolaze do svojih "meta", ali na način da to čine kroz Facebook.

Samim time se novac slijeva isključivo prema Facebooku i ostatak tržišta pritom je podosta zakinut. Uz to, želi se provjeriti jesu li korisnici dobili sve potrebne informacije o tome koji podaci i na koji način će se koristiti. Nadalje, kako bi se izbjegla "siva zona", sve društvene mreže u vlasništvu Facebooka moraju poštivati pravila. I ne treba sumnjati da će odluka biti ispoštovana, samo WhatsApp u Njemačkoj ima 35 milijuna korisnika. Ostati bez toliko tržišta nije nimalo ugodno.

Svaka od Facebookovih društvenih mreža dio informacija koje prikuplja dijeli s Facebookom, što znači da oni koji nisu korisnici Facebooka ipak završavaju u jednom obliku na toj društvenoj mreži. I to je ono čemu se želi stati na kraj jer jednostavno nije zakonito, posebno otkako je 25. svibnja prošle godine u Europskoj uniji uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR).

Dakle, promjene se događaju i sve su izraženije, što prosječnog korisnika mora radovati, prvenstveno jer samo prije godinu do dvije postojao je stav da se nešto slično nikako ne može učiniti jer su kompanije kao Facebook prejake.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

Netmarketshare: Windows 10 blizu 50 posto udjela, Chrome nastavlja s rastom

14.06.2019. komentiraj

Netmarketshare je objavio brojke za svibanj ove godine i one su istovremeno loše, ali i dobre za Microsoft. Jer, dok je Windows 10 napokon blizu 50 posto udjela na tržištu operativnih sustava, njegovi internetski preglednici Edge i Internet Explorer nastavili su padati.

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

Huaweijevi telefoni mogli bi uskoro ostati bez pristupa Facebooku, WhatsAppu i Instagramu

13.06.2019. komentiraj

WhatsApp je najavio da će neki pametni telefoni do kraja godine ostati bez pristupa njegovim uslugama, što ne ubraja samo Huawei uređaje već i neke druge koji ne zadovoljavaju kriterije tog Facebookova servisa za slanje poruka.