Nielsen će od sada mjeriti i publiku eSportsa

Nielsen će od sada mjeriti i publiku eSportsa

Foto: DepositPhotos

Gaming postaje još ozbiljniji posao jer vodeći ljudi eSport industrije počeli su surađivati s Nielsenom kako bi imali točno prezentirane brojke publike koja prati pojedini eSport događaj.

Na taj način će se reprezentativno moći oglašivačima i onima zainteresiranima za otkup prava na prijenose eSport događaja prikazati realna veličina istog tog događaja. Samim time, moći će se na realniji način ostvarivati prihode, što znači da eSport uistinu ulazi u jednu novu epohu.

Zaslužni za ovako nešto u prvom redu su kompanije kao Riot Games i Blizzard, koje su same krenule u nov način mjerenja gledanosti i prezentacije brojki "trećoj strani", dok je švedski Modern Times direktno angažirao Nielsen da im prati gledanost velikih ESL i Dreamhack događaja.

Jasno je da se situacija promijenila proteklih godina, posebno otkako su se pojavili Dota 2, League of Legends i prvenstveno Fortnite, čije događaje prate milijuni gledatelja, a i najbolji igrači ostvaruju milijune američkih dolara nagrada. Primjerice, Dota 2 igrč Johan Sundestein je zaradio gotovo sedam milijuna dolara u karijeri, što je ponajprije rezultat dva velika uspjeha na financijski najvećim turnirima.

Primjerice, oš do prije pet godina prestižni eSport turniri su donosili nekoliko desetaka tisuća dolara osvajačima, a danas je riječ o milijunima. Dakle, cijela scena doživjela je iznimne promjene pa će isto tako postati podosta izjednačenija kad se radi o udjelu muškaraca i žena u njoj.

Zapravo, sve se brzo mijenja u eSport svijetu. Naime, sve počelo globalno početkom stoljeća, a kao termin se pojavilo 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford i "intergalaktičkim Olimpijskm igrama". No to je ipak bilo podosta neozbiljno u odnosu na  orhanizaciju Word Cyber Games (WCG) s dolaskom 2000. godine, gdje su se igrači natjecali u igrama kao Starcraft Broodwar, Need For Speed 3 i dalje, Warcraft 3, FIFA 00 i dalje, ali i mnoge druge koje bi se mijenjale, bilo da je riječ o Counter Strike, Call of Duty ili neka druga "pucačina". Bilo je tu i Warhammera, bilo je i Street Fightera, Mortal Kombata...

Prepoznali su to lideri odavno i tražili način kako monetizirati popularnost igara, ali to se učinilo samo, doslovno. Ljude sve skupa eSport zanima više nego ikad prije pa ga u većoj mjeri i gledaju, što automatski povlači sa sobom cijeli niz pogodnosti po pitanju ostvarenja prihoda.

Još iz kategorije

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

TV preporuke bazirane na strojnom učenju

17.10.2019. komentiraj

U vrijeme digitalizacije i digitalne transformacije događaju se velike promjene u načinu korištenja različitih usluga pa tako i interneta, stoga je dobra prilika da o tome popričamo s Krešimirom Madunovićem, glavnim izvršnim direktorom Iskona Krešimirom Madunovićem.

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

INFOGRAFIKA: Kratka povijest Emojia

12.10.2019. komentiraj

Emoji svijet raste iz dana u dan pa će korisnici tako ove godine dobiti 230 potpuno novih, što će osvježiti ponudu i učiniti ih tijekom razmjene poruka još popularnijima. Ukupno, sad će biti 3019 tih piktograma koje nazivamo emoji.

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

Redizajniran portal za zapošljavanje posao.hr - poprimio je novo digitalno lice

12.10.2019. komentiraj

Specijalizirani portal za oglašavanje radnih mjesta - posao.hr predstavio je novi dizajn koji će korisnicima omogućiti jednostavnije snalaženje i praćenje aktualnih događaja na tržištu rada. Portal posao.hr ove godine slavi 17 godina svojeg postojanja i u tom je razdoblju na njemu objavljeno više od pola milijuna oglasa za posao, a trenutno je i među 15 najposjećenijih hrvatskih stranica.