Nielsen će od sada mjeriti i publiku eSportsa

Nielsen će od sada mjeriti i publiku eSportsa

Foto: DepositPhotos

Gaming postaje još ozbiljniji posao jer vodeći ljudi eSport industrije počeli su surađivati s Nielsenom kako bi imali točno prezentirane brojke publike koja prati pojedini eSport događaj.

Na taj način će se reprezentativno moći oglašivačima i onima zainteresiranima za otkup prava na prijenose eSport događaja prikazati realna veličina istog tog događaja. Samim time, moći će se na realniji način ostvarivati prihode, što znači da eSport uistinu ulazi u jednu novu epohu.

Zaslužni za ovako nešto u prvom redu su kompanije kao Riot Games i Blizzard, koje su same krenule u nov način mjerenja gledanosti i prezentacije brojki "trećoj strani", dok je švedski Modern Times direktno angažirao Nielsen da im prati gledanost velikih ESL i Dreamhack događaja.

Jasno je da se situacija promijenila proteklih godina, posebno otkako su se pojavili Dota 2, League of Legends i prvenstveno Fortnite, čije događaje prate milijuni gledatelja, a i najbolji igrači ostvaruju milijune američkih dolara nagrada. Primjerice, Dota 2 igrč Johan Sundestein je zaradio gotovo sedam milijuna dolara u karijeri, što je ponajprije rezultat dva velika uspjeha na financijski najvećim turnirima.

Primjerice, još do prije pet godina prestižni eSport turniri su donosili nekoliko desetaka tisuća dolara osvajačima, a danas je riječ o milijunima. Dakle, cijela scena doživjela je iznimne promjene pa će isto tako postati podosta izjednačenija kad se radi o udjelu muškaraca i žena u njoj.

Zapravo, sve se brzo mijenja u eSport svijetu. Naime, sve počelo globalno početkom stoljeća, a kao termin se pojavilo 1972. godine na američkom sveučilištu Stanford i "intergalaktičkim Olimpijskm igrama". No to je ipak bilo podosta neozbiljno u odnosu na  organizaciju Word Cyber Games (WCG) s dolaskom 2000. godine, gdje su se igrači natjecali u igrama kao Starcraft Broodwar, Need For Speed 3 i dalje, Warcraft 3, FIFA 00 i dalje, ali i mnoge druge koje bi se mijenjale, bilo da je riječ o Counter Strike, Call of Duty ili neka druga "pucačina". Bilo je tu i Warhammera, bilo je i Street Fightera, Mortal Kombata...

Prepoznali su to lideri odavno i tražili način kako monetizirati popularnost igara, ali to se učinilo samo, doslovno. Ljude sve skupa eSport zanima više nego ikad prije pa ga u većoj mjeri i gledaju, što automatski povlači sa sobom cijeli niz pogodnosti po pitanju ostvarenja prihoda.

Još iz kategorije

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

Više od 3,5 milijuna eura za dva projekta jačanja europske cyber sigurnosti

16.01.2020. komentiraj

Europska komisija pokrenula je dva projekta za izgradnju kapaciteta za cyber sigurnost i jačanje suradnje u vezi s  cyber prijetnjama i incidentima u EU-u. Riječ je o javnoj nabavi, u okviru programa za cyber sigurnost Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), koji je dodijeljen nakon otvorenih poziva na podnošenje ponuda. Suradnja među europskim timovima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (CSIRT) postala je ključna u strategijama za cyber sigurnost u Europi.

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

Internet trgovine često koriste metode zavaravanja korisnika kako bi ih navukli na kupovinu

16.01.2020. komentiraj

Opširna akademska studija provedena praćenjem više od 53 tisuće stranica raznih proizvoda na više od 11 tisuća online trgovina razotkrila je negativnu praksu zavaravanja (eng., dark patterns) korisnika kako bi kupili određeni proizvod.

Google u EU počinje nuditi korisnicima izbor predefinirane tražilice

Google u EU počinje nuditi korisnicima izbor predefinirane tražilice

15.01.2020. komentiraj

Google je za područje Europske unije već najavljivao da će korisnicima pri postavljanju Android operativnog sustava na nove ili postojeće uređaje nuditi alternative po pitanju pretrage i internetskih preglednika.