Nakon Muskove kupnje Twittera, alternativne mreže doživjele veliki porast korisnika

Nakon Muskove kupnje Twittera, alternativne mreže doživjele veliki porast korisnika

Foto: DepositPhotos

Elon Musk još mora i službeno preuzeti Twitter, koji je kupio za 44 milijarde američkih dolara, a dok se to ne dogodi će jedna društvena mreža nastaviti sa svojim rastom. Radi se o Mastodonu i nije prvi put da ta open-source platforma profitira na problemima s Twitterom.

Naime, brojnim korisnicima i zaposlenicima Twittera ne sviđaju se Muskove najave o popustljivijem odnosu prema osjetljivim temama, odnosno, prema onima koji ih iznose. To objašnjava slobodom govora, no o tome bi se dalo raspravljati i mnogima nije do toga. Zato su odlučili tražiti sebi bliskije okruženje.

"Mi smo najveća decentralizirana društvena mreža na internetu", hvali se u opisu Mastodon i čini se da time privlači sve veću pozornost.

Dapače, svega nekoliko sati nakon objave ta je društvena mreža dobila oko 30.000 novih korisnika, a aplikacija je preuzeta 5000 puta ili deset posto od njenog ukupnog broja otkako postoji. Nije mnogo u odnosu na velikane na ovom tržištu, ali riječ je o platformi kreiranoj od strane Eugena Rochka prije manje od šest godina. Trenutno, ima oko tri milijuna korisnika, odnosno, njih oko pola milijuna aktivnih mjesečno.

"Mastodon sam odlučio pokrenuti 2016. jer su me počeli zanimati decentralizirane društvene mreže, ali i zato što mi se nije svidjelo u kojem smjeru ide Twitter, na kojem sam bio poprilično aktivan. Uz to, već tad su krenule glasine o tome da će ga preuzeti neki kontroverzni milijarder", kazao je Rochko.

Platforma podsjeća na Twitter, ali je decentralizirana, nudi 500 znakova po "tootu" ili objavi te radi na "open-source" protokolu. Dakle, korisnici mogu kreirati svoje grupe sa svojim pravilima, moderiranjem i ostalim.

Iako je sve to osvježenje, za nove korisnike djeluje podosta komplicirano, ali svi oni koji si daju vremena, prepoznat će brojne zanimljive mogućnosti.

Još iz kategorije

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

Microsoft upozorava na XorDdos malware koji cilja Linux uređaje

30.06.2022.

Linuxov botnet malware poznat kao XorDdos porastao je u aktivnosti za 254 posto tijekom posljednjih šest mjeseci, prema najnovijem istraživanju Microsofta.

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

Aircash na europskoj konferencija o digitalnim plaćanjima koja je pokazala smjer razvoja industrije

29.06.2022.

Vodeće udruženje za digitalna plaćanja u EU (The European Digital Payments Industry Alliance – EDPIA) jučer poslijepodne u Bruxellesu je na konferenciji Transformacija digitalnih plaćanja: Bolji uvjeti za građane (Payments Transformed: A Better Deal for Citizens) okupilo najvažnije predstavnike financijske industrije i europskih krovnih politika s ciljem razvoja jedinstvenog tržišta digitalnih plaćanja na razini cijele Europske Unije.

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

Hrvatski CERT povećao pripravnost na kibernetičke napade

29.06.2022.

Povodom završetka projekta „Grow2CERT - Povećanje zrelosti Nacionalnog CERT-a za čvršću suradnju u zajednici kibernetičke sigurnosti“ CARNET-ov Nacionalni CERT - odjel za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, predstavio je rezultate projektnih aktivnosti provedenih od listopada 2019. godine.