Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Foto: DepositPhotos

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.

Ransomware jer doživio renesansu tijekom pandemije koronavirusa jer više ljudi radilo je od kuće pa su napadi na organizacije postali lakši, kao što su otkupnine postale bitno veće nego pri napadu na individualce čija platežna moć nije najsjajnija. Ali nisu ni podaci koje imaju toliko vrijedni da bi plaćali otkupnine. Organizacije si to ne mogu dopustiti.

Kroz podatke kojima barata Atlas VPN, a bazirani su na situaciji u ovoj godini u 31 zemlji svijeta i isključivo u organizacijama koje broje od 500 do tisuću zaposlenih, najgore je u Japanu. Tamo je prosječna otkupnina iznosila čak 4,33 milijuna američkih dolara!

Slijedi Nizozemska s prosjekom od 2,01 milijuna dolara i potom su na redu Filipini s 1,62 milijuna dolara. Društvo deset zemalja s najvećim prosjekom plaćenih otkupnina nakon uspješnih ransomware napada zatvaraju Izrael (1,35 milijuna USD), Indija (1,2 milijuna USD), Singapure (1,16 milijuna USD), Malezija (899.933 USD), Mađarska (724.470 USD), Italija (709.746 USD) i Nigerija (706.452 USD).

Sektori koji se pritom najčešće napadaju su mediji i zabavna industrija (79 posto), maloprodaja (77 posto), energetski sektor (75 posto), transport (74 posto), poslovne i profesionalne usluge (73 posto), zdravstvo (66 posto), visoko obrazovanje (64 posto), graditeljstvo (63 posto)...

Kao i toliko puta do sada, savjet je ulagati više u sigurnosne sustave, stručnjake i edukaciju svih koji se spajaju na zajedničku mrežu. Samo to je rješenje za obeshrabiti hakere. I daleko je jeftinije ići takvom strategijom nego čekati da se dogodi napad i da se zbog njega gubi enorman novac.

Još iz kategorije

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

Vivaldi u svoj preglednik uveo ugrađeni e-mail klijent

12.08.2022.

Vivaldi je internetski preglednik, kalendar, RSS „feed reader“, a po novome i e-mail klijent. Upravo tako, developeri su integrirali pravi i potpuni e-mail klijent unutar internetskog preglednika, što znači da se korisnici više ne moraju zamarati oko preuzimanja posebne desktop aplikacije.

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

Snapchat uveo pretplatni premium nivo u aplikaciju

11.08.2022.

Kompanija Snap, koja stoji iza popularnog Snapchata, je najavila pokretanje novog premium paketa za korisnike koji žele malo više značajki i bržu podršku nego što je ona u besplatnom 'paketu'.

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

Oko kojih se kibernetičkih prijetnji za cloud treba najviše brinuti?

11.08.2022.

Neprofitna organizacija Cloud Security Alliance je uz pomoć 700 stručnjaka iz industrije vezane za cloud računalstvo i kibernetičku sigurnost napravila istraživanje o najvećim prijetnjama za cloud u ovom trenutku.