MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

Foto: DepositPhotos

Kad se razmišlja i raspravlja o sigurnosnim manama i ranjivostima, o računalnim operativnim sustavima, o mobilnim uređajima, malwareu ili o softverskim bugovima, rijetko ili nikad ne posveti se pozornost bioničkim rukama, odnosno, naprednim protezama osobama kojima su one neophodne za život. Ništa čudno, tko bi ih uopće uvrstio u sve ove teme - dosad! Naime, stiglo je vrijeme kad se i njih može hakirati pa se nalaze u problemima.

Upućenima sve ovo nije neki novitet jer 2017. godine svjedočili smo dokazu da se ranjivosti mogu iskoristiti i na uređajima koji nisu stolna računala, pametni telefoni ili tableti. Jer, pronađene su u pejsmejkerima pa potom povučeni s američkog tržišta. Nimalo bezopasna stvar, ipak se radilo o njih pola milijuna i problem je bio bug u firmwareu.

Dakle, postalo je jasno da ukoliko su uređaji umreženi, mogu ne samo biti ranjivi već i napadnuti, što nije nimalo poticajna misao. Zato postoji toliki otpor javnosti prema Internetu stvari (IoT), kojem sigurnost nije baš najveća vrlina. A sad će povjerenja biti još manje s obzirom da mogu biti napadnute čak i bioničke ruke, što zvuči nevjerojatno ma koliko puta se ponovilo.

Srećom, Kaspersky Lab otkrio je problem i razotkrio ga na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni, a tiču se proteza koje su proizvedene od strane Motorice, kompanije iz Moskve. Nastala je prije pet godina i specijalizirala se za proizvodnju bioničkih ruku za djecu i odrasle. Način na koji se proizvode jest uz 3D pisače, a načinjeni su od plastike, metala i kompozita. Posebna značajka jest što imaju zaslon pa mogu služiti kao pametni uređaj, koji služi kao sredstvo za plaćanje zbog ugrađenog NFC čipa, kao GSM modul, uređaj za praćenje pokreta i pametni sat. Sve u jednom, ali i s jednakim manama kao svi ti uređaji.

Ipak, zahvaljujući Kaspersky Lab, problemi su otkriveni i odmah se počelo raditi na njihovu rješenju pa će ljudi koji koriste te napredne proteze moći ostati mirni. No, ujedno će im se uvući blago nepovjerenje, kao i svima ostalima koji otprije gaje skepsu prema umreženim uređajima. Jer, apsolutno sve danas otvoreno je za napade zbog ranjivosti koje su očito neizbježne...

Još iz kategorije

Cijene .com domena kreću prema gore

Cijene .com domena kreću prema gore

19.02.2020. komentiraj

Američka Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) pri američkom Ministarstvu trgovine produljila je 2018. sporazum s Verisignom, koji određuje način na koji može koristiti „.com“ jer on se veže ugovorom s Internetskom korporacijom za dodjelu imena i brojeva (ICANN).

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

5 smjernica za bolju sigurnost IoT uređaja

19.02.2020. komentiraj

Internet stvari (IoT) s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) polako dobiva zamah i ispunjava zacrtani potencijal, što znači da se ponovno na površinu “izbacuje” činjenica da ta tehnologija još uvijek nije dovoljno sigurna za korisnike, kao ni dovoljno transparentna.

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

WhatsApp probio brojku od 2 milijarde aktivnih korisnika

18.02.2020. komentiraj

Facebook ima razloga za ponos jer WhatsApp koji je kupio 2014. i pritom nije učinio neke značajne promjene s aplikacijom te njenim mogućnostima, ima nevjerojatnih dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno! To je pola milijarde više no 2018. kad ih je bilo 1,5 milijardi.