MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

Foto: DepositPhotos

Kad se razmišlja i raspravlja o sigurnosnim manama i ranjivostima, o računalnim operativnim sustavima, o mobilnim uređajima, malwareu ili o softverskim bugovima, rijetko ili nikad ne posveti se pozornost bioničkim rukama, odnosno, naprednim protezama osobama kojima su one neophodne za život. Ništa čudno, tko bi ih uopće uvrstio u sve ove teme - dosad! Naime, stiglo je vrijeme kad se i njih može hakirati pa se nalaze u problemima.

Upućenima sve ovo nije neki novitet jer 2017. godine svjedočili smo dokazu da se ranjivosti mogu iskoristiti i na uređajima koji nisu stolna računala, pametni telefoni ili tableti. Jer, pronađene su u pejsmejkerima pa potom povučeni s američkog tržišta. Nimalo bezopasna stvar, ipak se radilo o njih pola milijuna i problem je bio bug u firmwareu.

Dakle, postalo je jasno da ukoliko su uređaji umreženi, mogu ne samo biti ranjivi već i napadnuti, što nije nimalo poticajna misao. Zato postoji toliki otpor javnosti prema Internetu stvari (IoT), kojem sigurnost nije baš najveća vrlina. A sad će povjerenja biti još manje s obzirom da mogu biti napadnute čak i bioničke ruke, što zvuči nevjerojatno ma koliko puta se ponovilo.

Srećom, Kaspersky Lab otkrio je problem i razotkrio ga na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni, a tiču se proteza koje su proizvedene od strane Motorice, kompanije iz Moskve. Nastala je prije pet godina i specijalizirala se za proizvodnju bioničkih ruku za djecu i odrasle. Način na koji se proizvode jest uz 3D pisače, a načinjeni su od plastike, metala i kompozita. Posebna značajka jest što imaju zaslon pa mogu služiti kao pametni uređaj, koji služi kao sredstvo za plaćanje zbog ugrađenog NFC čipa, kao GSM modul, uređaj za praćenje pokreta i pametni sat. Sve u jednom, ali i s jednakim manama kao svi ti uređaji.

Ipak, zahvaljujući Kaspersky Lab, problemi su otkriveni i odmah se počelo raditi na njihovu rješenju pa će ljudi koji koriste te napredne proteze moći ostati mirni. No, ujedno će im se uvući blago nepovjerenje, kao i svima ostalima koji otprije gaje skepsu prema umreženim uređajima. Jer, apsolutno sve danas otvoreno je za napade zbog ranjivosti koje su očito neizbježne...

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.