MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

Foto: DepositPhotos

Kad se razmišlja i raspravlja o sigurnosnim manama i ranjivostima, o računalnim operativnim sustavima, o mobilnim uređajima, malwareu ili o softverskim bugovima, rijetko ili nikad ne posveti se pozornost bioničkim rukama, odnosno, naprednim protezama osobama kojima su one neophodne za život. Ništa čudno, tko bi ih uopće uvrstio u sve ove teme - dosad! Naime, stiglo je vrijeme kad se i njih može hakirati pa se nalaze u problemima.

Upućenima sve ovo nije neki novitet jer 2017. godine svjedočili smo dokazu da se ranjivosti mogu iskoristiti i na uređajima koji nisu stolna računala, pametni telefoni ili tableti. Jer, pronađene su u pejsmejkerima pa potom povučeni s američkog tržišta. Nimalo bezopasna stvar, ipak se radilo o njih pola milijuna i problem je bio bug u firmwareu.

Dakle, postalo je jasno da ukoliko su uređaji umreženi, mogu ne samo biti ranjivi već i napadnuti, što nije nimalo poticajna misao. Zato postoji toliki otpor javnosti prema Internetu stvari (IoT), kojem sigurnost nije baš najveća vrlina. A sad će povjerenja biti još manje s obzirom da mogu biti napadnute čak i bioničke ruke, što zvuči nevjerojatno ma koliko puta se ponovilo.

Srećom, Kaspersky Lab otkrio je problem i razotkrio ga na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni, a tiču se proteza koje su proizvedene od strane Motorice, kompanije iz Moskve. Nastala je prije pet godina i specijalizirala se za proizvodnju bioničkih ruku za djecu i odrasle. Način na koji se proizvode jest uz 3D pisače, a načinjeni su od plastike, metala i kompozita. Posebna značajka jest što imaju zaslon pa mogu služiti kao pametni uređaj, koji služi kao sredstvo za plaćanje zbog ugrađenog NFC čipa, kao GSM modul, uređaj za praćenje pokreta i pametni sat. Sve u jednom, ali i s jednakim manama kao svi ti uređaji.

Ipak, zahvaljujući Kaspersky Lab, problemi su otkriveni i odmah se počelo raditi na njihovu rješenju pa će ljudi koji koriste te napredne proteze moći ostati mirni. No, ujedno će im se uvući blago nepovjerenje, kao i svima ostalima koji otprije gaje skepsu prema umreženim uređajima. Jer, apsolutno sve danas otvoreno je za napade zbog ranjivosti koje su očito neizbježne...

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.