MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

MWC 2019: Kaspersky Lab otkrio propust koji omogućava preuzimanje kontrole nad bioničkim rukama

Foto: DepositPhotos

Kad se razmišlja i raspravlja o sigurnosnim manama i ranjivostima, o računalnim operativnim sustavima, o mobilnim uređajima, malwareu ili o softverskim bugovima, rijetko ili nikad ne posveti se pozornost bioničkim rukama, odnosno, naprednim protezama osobama kojima su one neophodne za život. Ništa čudno, tko bi ih uopće uvrstio u sve ove teme - dosad! Naime, stiglo je vrijeme kad se i njih može hakirati pa se nalaze u problemima.

Upućenima sve ovo nije neki novitet jer 2017. godine svjedočili smo dokazu da se ranjivosti mogu iskoristiti i na uređajima koji nisu stolna računala, pametni telefoni ili tableti. Jer, pronađene su u pejsmejkerima pa potom povučeni s američkog tržišta. Nimalo bezopasna stvar, ipak se radilo o njih pola milijuna i problem je bio bug u firmwareu.

Dakle, postalo je jasno da ukoliko su uređaji umreženi, mogu ne samo biti ranjivi već i napadnuti, što nije nimalo poticajna misao. Zato postoji toliki otpor javnosti prema Internetu stvari (IoT), kojem sigurnost nije baš najveća vrlina. A sad će povjerenja biti još manje s obzirom da mogu biti napadnute čak i bioničke ruke, što zvuči nevjerojatno ma koliko puta se ponovilo.

Srećom, Kaspersky Lab otkrio je problem i razotkrio ga na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni, a tiču se proteza koje su proizvedene od strane Motorice, kompanije iz Moskve. Nastala je prije pet godina i specijalizirala se za proizvodnju bioničkih ruku za djecu i odrasle. Način na koji se proizvode jest uz 3D pisače, a načinjeni su od plastike, metala i kompozita. Posebna značajka jest što imaju zaslon pa mogu služiti kao pametni uređaj, koji služi kao sredstvo za plaćanje zbog ugrađenog NFC čipa, kao GSM modul, uređaj za praćenje pokreta i pametni sat. Sve u jednom, ali i s jednakim manama kao svi ti uređaji.

Ipak, zahvaljujući Kaspersky Lab, problemi su otkriveni i odmah se počelo raditi na njihovu rješenju pa će ljudi koji koriste te napredne proteze moći ostati mirni. No, ujedno će im se uvući blago nepovjerenje, kao i svima ostalima koji otprije gaje skepsu prema umreženim uređajima. Jer, apsolutno sve danas otvoreno je za napade zbog ranjivosti koje su očito neizbježne...

Još iz kategorije

Esport na Digital Shapersima

Esport na Digital Shapersima

18.11.2019. komentiraj

Digitalna transformacija društva i gospodarstva nije zaobišla niti sportsku industriju što je dovelo do razvoja novog oblika sporta – esporta ili natjecanja u igranju videoigara. Procjenjuje se da će vrijednost te industrije do 2020. godine doseći čak 1, 4 milijarde dolara. Virtualni sport u kojem pojedini igrači zarađuju i nekoliko milijuna dolara po samo jednom turniru, koji puni arene i apsolutni je hit u svijetu, stiže i na ovogodišnje izdanje RTL-ove konferencije Digital Shapers.

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

Alibaba ponovno oborila rekord online prodaje za Singles Day

16.11.2019. komentiraj

Alibaba je na Dan samaca 11.11. uprihodila nevjerojatnih 38,4 milijardi američkih dolara od prodaje putem svoje e-trgovine, ali i uz partnerstva s maloprodajnim i veleprodajnim trgovačkim lancima u Kini. I to sve za samo 24 sata! To je za 7,6 milijardi dolara bolji rezultat nego prošle godine. Ali, krenimo redom...

Addiko Bank osvojila nagradu za najbolju europsku inovaciju bankarskog proizvoda odnosno uslugu

Addiko Bank osvojila nagradu za najbolju europsku inovaciju bankarskog proizvoda odnosno uslugu

16.11.2019. komentiraj

Addiko Virtualna poslovnica proglašena je najboljom europskom bankarskom inovacijom u cijeloj Europi te je Addiko banci na svečanoj ceremoniji u Pragu uručena nagrada 'Retail Banking Europe Awards 2019 - Best Product Innovation'.