Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Foto: Antonio Jularić

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.

Naime, unutar nove verzije Googleova internetskog preglednika jest kontroverzni API (aplikacijsko programsko sučelje) zaslužan za prepoznavanje stanja mirovanja (eng. idle detection API). U prijevodu, web stranica ili aplikacija može "upitati" Chrome je li korisnik u stanju mirovanja dok ima otvorenu tu istu stranicu.

Naravno, za developere i vlasnike web stranica ili aplikacija tako nešto je idealno jer nudi dodatni uvid u navike korisnika, no u realnosti je to samo novo pomicanje granica po pitanju zadiranja u privatnost. Posebno zabrinjava što se tako nešto unaprijed postavlja. Ali, pozitivno je što se može isključiti u postavkama.

Pozitivno je i što će web kamera ili mikrofon zatražiti dopuštenje oko korištenja tog dijela Chromea, što znači da ipak potpuno i direktnog zadiranja u privatnost nema.

"Na ovaj način dobivaju se informacije o rutini korisnika, dnevnom ritmu i općenito ponašanju prilikom korištenja pametnog telefona ili računala. Te informacije mogu pomoći u manipulaciji korisnika. Smatramo to "nadzornim kapitalizmom" i za nas je tako nešto štetno te bi trebalo biti nanovo razmotreno od strane Googlea - poručili su iz Mozille i pozvali konkurenta da pronađe alternativno rješenje, koje ne bi bilo toliko štetno po korisnike.

Tim koji stoji iza Appleova Safarija također se protivi ovome što je uveo Google jer smatraju da se na taj način olako odaju informacije o uređajima kojima se korisnik služi i da je tako nešto štetno.

Iz Googlea nisu ništa komentirali, kao što nisu ni uklonili sporni API tako da će vrijeme ipak pokazati u kojem smjeru sve skupa ide. Ili ne ide...

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.