Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika

Mozilla tvrdi da najnovije značajke Chromea omogućuju praćenje korisnika
Antonio Jularić

Google je predstavio Chrome 94 i predstavio cijeli niz noviteta, ali neki od njih izazivaju sumnju da baš nisu prijateljski naklonjeni korisnicima, na što upozoravaju u Mozilli, koja stoji iza konkurentskog Firefoxa.

Naime, unutar nove verzije Googleova internetskog preglednika jest kontroverzni API (aplikacijsko programsko sučelje) zaslužan za prepoznavanje stanja mirovanja (eng. idle detection API). U prijevodu, web stranica ili aplikacija može "upitati" Chrome je li korisnik u stanju mirovanja dok ima otvorenu tu istu stranicu.

Naravno, za developere i vlasnike web stranica ili aplikacija tako nešto je idealno jer nudi dodatni uvid u navike korisnika, no u realnosti je to samo novo pomicanje granica po pitanju zadiranja u privatnost. Posebno zabrinjava što se tako nešto unaprijed postavlja. Ali, pozitivno je što se može isključiti u postavkama.

Pozitivno je i što će web kamera ili mikrofon zatražiti dopuštenje oko korištenja tog dijela Chromea, što znači da ipak potpuno i direktnog zadiranja u privatnost nema.

"Na ovaj način dobivaju se informacije o rutini korisnika, dnevnom ritmu i općenito ponašanju prilikom korištenja pametnog telefona ili računala. Te informacije mogu pomoći u manipulaciji korisnika. Smatramo to "nadzornim kapitalizmom" i za nas je tako nešto štetno te bi trebalo biti nanovo razmotreno od strane Googlea - poručili su iz Mozille i pozvali konkurenta da pronađe alternativno rješenje, koje ne bi bilo toliko štetno po korisnike.

Tim koji stoji iza Appleova Safarija također se protivi ovome što je uveo Google jer smatraju da se na taj način olako odaju informacije o uređajima kojima se korisnik služi i da je tako nešto štetno.

Iz Googlea nisu ništa komentirali, kao što nisu ni uklonili sporni API tako da će vrijeme ipak pokazati u kojem smjeru sve skupa ide. Ili ne ide...