Microsoft tvrdi da je Edge najbolji internet preglednik na Windows 10

Microsoft tvrdi  da je Edge najbolji internet preglednik na Windows 10

Microsoftov Edge postao je najbolji internetski preglednik za Windows 10, ako se gledaju performanse. Time se pohvalio Microsoft sam, što može značiti da nedostaje objektivnosti u ocjeni, no ne bi bilo čudno da je tako.

Jer, taj je preglednik uistinu brz i to pokazuju mnogi nezavisni testovi. Čak kad ga se postavlja u konkurenciju s Chrome ili Firefoxom, pokazuje zavidne mogućnosti. Naravno, sve to ne znači da je u globalu najbolji, ipak treba nešto više od samih performansi da bi se postiglo nešto takvo.

Konkretnije, otkako je u ožujku stigao Edge 91, stvari su se promijenile bitno na bolje. Samo pokretanje se ubrzalo za 41 posto, a tu su i "spavajući tabovi" koji ne troše energiju u pozadini ukoliko ih se ne koristi. Time se troši manje interneta, energije, računalne moći...

A sve je krenulo kad se donijela odluka da Edge pređe na chromium. Službeno je krenulo s tim 15. siječnja prošle godine pa je kroz tranziciju "tradicionalni" Edge i njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenio chromium bazirani Edge te je renderiranje stranica palo "na njegova leđa".

Što se promijenilo? Pa, za oko je zapeo novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenilo se i korisničko sučelje preglednika, kao i njegova funkcionalnost. Podsjećao je odmah u startu na Chrome i Firefox, što je potpuno logično s obzirom na chromium.

Samo, osjetno je brži i odnedavno ima više korisnika no Firefox pa je nakon Chromea najkorišteniji browser na svijetu. Broji oko osam posto udjela na tržištu. Nastavit će rasti, naravno, sukladno rastu broja Windows 10 korisnika. S krajem podrške za Windows 7 u siječnju prošle godine, počela je ta tranzicija korisnika i još je daleko od svog konačnog kraja pa u Microsoftu mogu zadovoljno trljati ruke.

Još iz kategorije

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

Zagrebačka banka za svoje klijente uvela Google Pay

23.06.2021.

Zagrebačka banka kontinuirano ulaže u digitalizaciju svojih kanala kako bi svojim klijentima ponudila najnaprednije usluge. Za svoje klijente, korisnike Android uređaja, Zagrebačka banka od 17. lipnja uvela je mogućnost mobilnog plaćanja putem Google Pay aplikacije.