Microsoft Teams pregazio Zoom

Microsoft Teams pregazio Zoom

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Microsoft Teams ipak je uspio ostvariti pobjedu na Zoomom, što se može vidjeti po tome koliko se obje platforme koriste u razdoblju od 17. veljače do 14. lipnja ove godine.

Podatke donosi Aternity i kažu da je Teams porastao za 894 posto, a Zoom za 677 posto. Sve to pomalo mijenja percepciju jer Zoom je platforma o kojoj se priča svih ovih mjeseci, koliko traje pandemija koronavirusa.

Što ne čudi, Zoom je od deset milijuna korisnika u prosincu prošle godine došao do više od 300 milijuna u četiri sljedeća mjeseca. I, što je bitno napomenuti, vrijednost mu je premašila 50 milijardi američkih dolara.

Ali, Teams je nešto iza čega stoji veliki Microsoft i bez obzira što u samom startu nije ta platforma nudila što i Zoom, bez obziraš što nije prepoznala potrebe korisnike, jako brzo i kvalitetno se prilagođavala pa zahvaljujući mogućnostima integracije s ostalim Microsoft proizvodima jednostavno postala istinski hit u poslovnom dijelu tržišta.

Zatim, s potezima o besplatnom Teamsu za sve, a riječ je o verziji koja nudi glavne značajke te platforme, počeli su pristizati i privatni korisnici. Jer, Microsoft je prepoznatljiv, ne prati ga reputacija nesigurnog i nepovjerljivog kao "početnika" Zoom i, u konačnici, stvari su na taj način počele dolaziti na svoje.

U cijeloj toj priči pak ne treba otpisivati ni Skype, koji sad ima interoperabilnost s Teamsom, kao i obrnuto. Na taj način Microosft dodatno jača poziciju i privlači korisnike koje već ima - na Teams. Odnosno, i obrnuto. Zanimljiva je to strategija, koju si Microsoft može priuštiti.

Istovremeno, njegovi konkurenti na ovom području, kao Zoom i Slack, nemaju iza sebe takvu infrastrukturu i moć. Njima preostaje biti inovativan, ali to je dvosjekli mač jer veće kompanije kopiraju njihove inovacije te ih automatski plasiraju prema daleko široj bazi korisnika. I, dugoročno, to im se više isplati...

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.