Microsoft Edge za Linux u beta fazi

Microsoft Edge za Linux u beta fazi

Microsoft se sve više povezuje s Linuxom kroz posljednjih nekoliko godina i to svakako potvrđuje posljednji potez omogućavanja internetskog preglednika Edge za taj operativni sustav. Koji je ušao već u beta fazu. Što nije mala stvar jer predstavljen je u studenome prošle godine, a to znači daje za betu trebalo svega pola godine...

I developeri su ga mogli pomno ispitati te otkriti kako točno funkcionira u Linux okruženju. Ako znamo koliko je popularan Chromium, na kojem se bazira Edge, sve bi trebalo raditi besprijekorno na Linuxu.

Uostalom, ovo je odličan potez i zbog činjenice da treba prikupljati korisnike gdje god je to moguće, posebno ako se u obzir uzme aktualna dominacija Googleova Chromea. Taj browser čini oko 70 posto tržišta pa se ostali bore "za mrvice".

I u tom je smislu Edge na drugom mjestu s nešto više od deset posto udjela. Dakle, ono što se za Microsoft isplatilo, a zbog čega je ove godine istisnuo Mozillin Firefox s drugog mjesta, jest spomenuti Chromium. Ponajprije jer podsjeća na Chrome, nudi praktički sve ekstenzije kao Chrome, ali nudi i viši stupanj sigurnosti, odnosno privatnosti. Ujedno, nešto je brži od konkurencije, barem kod prvog pokretanja.

A do prelaska na Chromium došlo je 15. siječnja i tad je zapravo krenula kompletna tranzcija prema Chromiumu. Što se promijenilo? Pa, za oko je zapeo novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenilo se i korisničko sučelje preglednika, kao i njegova funkcionalnost. Podsjeća na Chrome i Firefox, što je potpuno logično s obzirom na Chromium.

Treba napomenuti i da je Edge namijenjen, kad se govori o Windows okruženju, samo za Windows 10 operativni sustav. No, dostupan je i na drugim najpopularnijim desktop i mobilnim operativnim sustavima današnjice. A od idućeg će mjeseca polako početi osvajati i Linux, što će donijeti koji postotak više u ukupnom udjelu na tržištu za Microsoft...

Još iz kategorije

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

24.06.2021.

EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge, ističe predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina čija će tvrtka prodavati uslugu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima hrvatski korisnici mogu odabrati jedan od triju ponuđenih paketa, ovisno o tome koji najbolje odgovara njihovu budžetu i potrebama.

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.