Microsoft blokira druge internet preglednike u otvaranju Edge linkova

Microsoft blokira druge internet preglednike u otvaranju Edge linkova

Kad je Microsoft 29. srpnja 2015. predstavio Windows 10 operativni sustav, jedna od stvari koje su bile novost jest klasična verzija Edge internetskog preglednika, koji je zamijenio zastarjeli i nepopularni Internet Explorer. No nekako se čini da u američkoj kompaniji čine identične greške. O njima malo kasnije...

Kako bi dao poticaj Edgeu, Microsoft je odlučio kreirati "microsoft-edge://" protokol i počeo ga je koristiti u nekim internim aplikacijama. Protokol je dizajniran za otvaranje linkova isključivo u Edgeu, koji bi tada prikazao sadržaj te u isto vrijeme tražio od korisnika da ga postavi zadanim browserom.

U Windows 11, Microsoft je predstavio potpuno novi Edge baziran na chromiumu. Baš kao i njegova klasična verzija, "gura" se kroz ekskluzivnu upotrebu "microsoft-edge://" protokola. Nije ni to sve, widget "Vijesti" i "Interesi" u Windows 10 i widgeti u Windows 11 koriste isključivo "microsoft-edge://" protokol. I tu dolazi do problema. Blokirana je mogućnost otvaranja tih linkova od strane nekog drugog browsera.

Uz to, kako bi stvari bile još manje prilagođene korisnicima i kompliciranije, Microsoft je promijenio način postavljanja zadanog preglednika. U Windows 10 korisnici su mogli postaviti drugi preglednik kao zadani, a on bi otvorio sve linkove koje preglednici mogu otvoriti, s izuzetkom zaključanih linkova protokola Microsoft-Edge.

U Windows 11 Microsoft je uklonio tu jednostavnu opciju. Korisnicima je preostalo da svaki protokol unosi pojedinačno. Ako se korisnik želi potpuno prebaciti s Edgea na drugi browser mora ručno postaviti HTTP, HTTPS, HTML, PDF, WebP, SHTML, FTP, HTM, Mailto, News...

Sve ove promjene imaju jednostavan cilj - povećati udio korištenja Edge browsera. Jer, ne postoji tehnički razlog za korištenje internog protokola.

Srećom, programi poput Edge Deflector ili Search Deflector stvoreni su za "otključavanje" "microsoft-edge://" protokola pa nije sve tako sivo. Uz to, Brave i Firefox počeli su implementirati sličnu funkcionalnost kako bi poboljšali proces njihovog postavljanja kao zadanog browsera u Windows 10 i 11.

Ali, to su usputna i komplicirana rješenja, koja se izvode zbog problema stvorena od strane Microsofta. Isti ti potezi udaljili su ljude od Internet Explorera, ali od toga se očito ništa nije naučilo. Stoga, zajednica će morati napraviti pritisak kako bi Microsoft napravio nužne promjene, prilagođene modernom i otvorenijem dobu...

Još iz kategorije

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

Korisnici u 2021. potrošili 133 milijarde dolara na aplikacije, najviše zaradio App Store

18.01.2022.

Mobilno tržište raste iz godine u godinu pa tako i svaki njegov dio, posebno onaj koji se odnosi na aplikacije koje su kroz ovu godinu generirale 133 milijarde američkih dolara. To je rast od 19,7 posto u odnosu na 2020. I sve to bez da se uopće kroz brojke SensorTowera uključuje kinesko tržište.

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

Firefox Monitor može ukloniti vaše osobne podatke s interneta

18.01.2022.

Firefox Monitor, Mozillina usluga provjere procurenih lozinki, uskoro bi se mogla koristiti za uklanjanje osobnih podataka s interneta. Zainteresirani korisnici mogu se na jednostavan način pridružiti listi čekanja kako bi se počeli služiti tom uslugom.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

Amerikanci zbog cyberkriminala izgubili rekordnih 3,5 milijuna dolara u 2021.

17.01.2022.

Kibernetički kriminal u Sjedinjenim Američkim Državama čini rekordne štete, kakve nikad u povijesti nisu zabilježene. Podatke o toj pošasti donosi Atlas VPN, a baziraju se na brojkama kojima barata američka Savezna trgovinska komiisija (FTC).