ISTRAŽIVANJE GARTNERA

Metaverzum još uvijek malo koga zanima

Metaverzum još uvijek malo koga zanima

Metaverzum je trebao biti istinski hit, ali to će očito još uvijek pričekati jer kompanije ne žure s njegovim usvajanjem, navodi Gartner u istraživanju. Razlog je to što ga ne vide kao dobrog ili korisnog. Bar ne u ovim trenucima.

Gartner je identificirao dva problema koji odvraćaju korisnike od usvajanja tehnologije - virtualna stvarnost koja izvan gaminga ne ispunjava očekivanja i sastanci koji koriste avatare još uvijek nisu dovoljno uvjerljivi.

Istraživanje, temeljeno na intervjuima s 52 pružatelja metaverzuma i analizi 170 implementacija za njegovo usvajanje tvrdi da rani korisnici metaverzuma "najčešće traže načine za poboljšanje produktivnosti ili angažmana kupaca ili rješavanje izazova marketinga, brenda i prodaje."

U potonjim ulogama najčešće se koriste za stvaranje virtualnih trgovačkih centara ili kao okruženja u kojima se održavaju virtualna događanja.

Nadalje, generacija Z, a to su oni rođeni između 1996. i 2010., jedina su skupina koja se prilagođava tim iskustvima, a čak ni oni nisu oduševljeni. Konkretnije, 85 posto svih ispitanih tvrdi da stvarno nije toliko zainteresirano za brendove koji rade u metaverzumu, dok 43 posto kaže da se drži podalje od metaverzuma jer ga ne razumije.

Korisnici se također žale da su VR iskustva fizički neugodna, čineći "virtualna okruženja izazovnim za mnoge korisnike". Mnogi također brinu o privatnosti i sigurnosti. Trošak VR hardvera još je jedan negativan okidač za mnoge. Dakle, stvari se neće popraviti u kratkom roku.

Gartner se također brine da su virtualna iskustva silosi, što znači da će marketinški stručnjaci biti oprezni da njihovo pokretanje neće značajno doprinijeti podacima koje prikupljaju o kupcima i potencijalnim kupcima. Naravno, zbog svih regulativa, pravila i zakona. Virtualni sastanci također su razočaranje.

Općenito, u Gartneru preporučaju potencijalnim kupcima da pogledaju dalje od pompe koja se stvara oko metaverzuma i umjesto toga se zapitaju koju vrijednost mogu izvući iz korištenja tih novih impresivnih tehnologija. A na temelju ovog dokumenta ta se vrijednost neće lako pronaći. Bar ne u narednom razdoblju...