VELIKA PROMJENA

Meta će u EU nuditi aplikacije za iOS i Androd putem Facebooka

Meta će u EU nuditi aplikacije za iOS i Androd putem Facebooka
Depositphotos

Meta planira dopustiti korisnicima iz Europske unije izravno preuzimanje aplikacija kroz Facebook oglase, čime će se natjecati s Googleovim i Appleovim trgovinama aplikacija - Play Storeom i App Storeom.

Nova vrsta oglasa započet će kao svojevrsni "pilot program" s nekolicinom developera Android aplikacija kasnije ove godine. Naime, Meta vidi mogućnost ovo isprobati zahvaljujući novoj regulativi u EU pod nazivom Zakon o digitalnim tržištima (DMA), za koju se očekuje da će stupiti na snagu sljedećeg proljeća.

Njome se od Applea i Googlea zahtijeva da otvore mobilne platforme za alternativne metode preuzimanja aplikacija.

Android tehnički već dopušta tako nešto, iako Google situaciju otežava spajanjem svog naplatnog modela unutar aplikacija i zahtijeva licenciranje s Play Storeom.

Metin prijedlog developerima koji sudjeluju u pilotu je da će, hostingom Android aplikacija i dopuštanjem korisnicima Facebooka da ih preuzmu izravno bez izbacivanja u Play Store, vidjeti veće stope konverzije svojih oglasa za instalaciju aplikacija. Barem u početku, Meta ne planira smanjiti prihode u aplikaciji od onih koje sudjeluju, tako da developeri u pilotu i dalje mogu koristiti koje god žele sustave naplate.

"Uvijek smo bili zainteresirani za pomoć developerima u distribuciji njihovih aplikacija, a nove opcije bi dodale više konkurencije u ovom prostoru. Developeri zaslužuju više načina da svoje aplikacije lako dostave ljudima koji ih žele", navode iz Mete.

Ujedno, ona nije jedina koja želi postati distributer mobilnih aplikacija kada EU DMA stupi na snagu. U ožujku je Microsoft rekao da se nada da će pokrenuti alternativnu trgovinu aplikacija za igre na iOS-u i Androidu u Europi od 2024.

Zaključno, čini se da će, barem u EU, Apple i Google izgubiti dio duopola, što mnogi u industriji zagovaraju dugi niz godina.