Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Foto: Shutterstock

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.

Prema podacima koje predstavlja Atlas VPN, a prikupljeni su od strane 240 manjih i srednjih biznisa u 25 zemalja Europske unije od srpnja do rujna prople godine, 41 posto bilo je žrtvama phishinga, a 40 posto web baziranih napada.

Zatim s 39 posto slijedi malware općenito, u 19 posto slučajeva je kriv "netko iznutra", a čak sedam posto hakera uspjelo je probiti zaštitu jer bi ukrali uređaj nekog od zaposlenika.

Također, analiza koju je proveo Atlas VPN pokazuje da se kroz prošlu godinu od strane Googlea registriralo oko 2,02 milijuna phishing web stranica. To znači da se svakog tjedna detektira oko 46.000 stranica te vrste. Dakle, SMEs su na udaru konstantno, iz dana u dan.

Kroz 2019. zabilježeno je 1,69 milijuna phishing web stranica ili 19,9 posto manje no u prošloj godini.

Ali, naravno, uspjeh kibernetičkog kriminala porastao je u ovom segmentu s 2020. zbog pandemije koronavirusa i osjetnijeg povećanja korištenja interneta od strane stotina milijuna ljudi koji su u jednom trenutku morali biti izolirani u svojim domovima. Uostalom, brojke to potvrđuju.

I bez obzira koliko netko bio tehnički potkovan ili ne, rješenje za uvelike umanjiti mogućnost phishing napada jest ako se pažljivo čita svaki e-mail u kojem netko traži povratno bilo kakve podatke ili nudi nešto što djeluje predobro da bi bilo istinito. Tako je i s web baziranim napadima, izbjeći ćete ih ako posjećujete provjerene stranice.

Na kraju, rukovodeći kadar mora bolje educirati zaposlenike i konstantno ih informirati o potencijalnim opasnostima za organizaciju, ali i za njih same. Tek tako se može napraviti konkretniji iskorak prema sigurnijem okruženju.

Još iz kategorije

Google gasi svoju cloud gaming platformu Stadia

Google gasi svoju cloud gaming platformu Stadia

01.10.2022.

Google je povukao očekivani potez i gasi cloud gaming uslugu Stadia zaključno s 18. siječnjem iduće godine, što je ujedno krajnji rok u kojem će igrači imati priliku uživati u ponudi koja je ne tako davno obećavala i potom se urušila.

Pazite kada radite video intervjue za posao, prevaranti koriste deepfake za krađu podataka

Pazite kada radite video intervjue za posao, prevaranti koriste deepfake za krađu podataka

30.09.2022.

Deepfake tehnologija oslanja se na umjetnu inteligenciju i omogućava kreiranje videosadržaja na kojem određena osoba nešto govori, a da zapravo to nikad nije rekla. Ukratko, moguće je kreirati video takve vrste i nekoga prevariti, što se sve češće i događa.

Gotovo 200 milijuna dolara u kriptovalutama ukradeno kroz romantične prijevare

Gotovo 200 milijuna dolara u kriptovalutama ukradeno kroz romantične prijevare

28.09.2022.

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) objavila je da su kibernetički kriminalci uspjeli od 46.000 Amerikanaca ukrasti više od milijardu dolara od siječnja prošle do ožujka ove godine. I to se bazira isključivo na prijavama žrtava, što znači da ih potencijalno ima još, ali nisu prijavili zločin.