INTERNET TRGOVINA

Kupci robu i bolje prilike sve više traže u prekograničnim e-trgovinama

Kupci robu i bolje prilike sve više traže u prekograničnim e-trgovinama
Depositphotos

Vrijednost prekogranične e-trgovine premašit će 3,3 bilijuna dolara 2028. godine, u odnosu na 1,6 bilijuna dolara 2023. godine, prema Juniper Researchu. S rastom raspoloživog dohotka na tržištima u razvoju, trgovci e-trgovinom i tržišta okreću se prema njima.

S obzirom na prevalenciju alternativnih metoda plaćanja na tržištima u razvoju, kao što je mobilni novac, prekogranični trgovci moraju učinkovito uskladiti potrošačeve preferencije plaćanja ili će brzo izgubiti od bolje lokaliziranih suparnika. Vrijednosti transakcija prekogranične e-trgovine porast će za 107% na globalnoj razini u sljedećih pet godina.

Ovi podaci pokazuju da je velik dio rasta tržišta eCommerce plaćanja u prekograničnom području. To se događa zbog brzog širenja ključnih tržišta i načina na koji su se diferencirala. Na primjer, JD.com pruža brze rokove isporuke zahvaljujući snažnoj logističkoj mreži. AliExpress nudi znatno jeftiniju robu koja nadoknađuje duža vremena isporuke za potrošače od željenih, dok Amazon, Rakuten i Mercado Libre pružaju usluge s dodanom vrijednošću, poput streaminga i integriranih financijskih usluga. Tržišta moraju ponuditi različito iskustvo potrošača kako bi bila uspješna, ali također moraju dodati vrijednost za trgovce kako bi održala brzi rast.

Istraživanje je pokazalo da u okruženju oglašavanja kojim sve više dominiraju društveni mediji, vodeći prodavači učinkovito oglašavaju izravno potrošačima. Ključno za natjecanje s domaćim trgovcima je izravno privlačenje digitalno angažiranih korisnika; čineći oglašavanje na društvenim mrežama ključnim za uspjeh. Na primjer, Temu je popratio lansiranje na nova tržišta kao što su UK i SAD s visoko ciljanim izravnim oglašavanjem korisnicima, potičući brzi rast. Prekogranični trgovci stoga moraju ispravno identificirati prave društvene medije i kanale digitalnog oglašavanja na svakom tržištu ili riskiraju gubitak u borbi za potrošače koji su upućeni u tehnologiju.