Kroničan nedostatak stručnjaka za kibernetičku sigurnost i kako ga riješiti

Kroničan nedostatak stručnjaka za kibernetičku sigurnost i kako ga riješiti

Foto: DepositPhotos

Više od polovice svjetske populacije spojeno je na internet, a svakog dana pojavljuje se poveći broj novih kompanije koje koriste upravo mogućnosti weba kako bi osigurale što bolje poslovanje. Naravno, sve to prate i "oni drugi" u cijeloj ovoj priči - kibernetički kriminalci. Zato je problematično što konstantno nedostaje zaposlenih u kibernetičkoj sigurnosti.

Na godišnjoj razini, bilježi se porast od 7000 profesionalaca s (ISC)2 certifikatom, a ukupno je u kibernetičkoj sigurnosti na svim razinama zaposleno više od četiri milijuna ljudi diljem svijeta. Nažalost, 50 posto ispitanih direktora smatra da oni koji se prijavljuju na brojna nisu dovoljno kvalificirani.

Samim time, bilježi se nikad veći rast i broj kibernetičkih napada, a u godinama pandemije koronavirusa mete su bile ranjivije nego ikad prije. Ujedno, stopa uspješnosti hakerskih napada jest na višim razinama. Ne treba posebno naglašavati da je tako nešto bila situacija u kojoj se trebali ulagati više nego ikad u sigurnost. Samo, malo tko si može priuštiti 20.000 američkih dolara za edukaciju potrebnu kako bi se dobio potreban profesionalni certifikat.

Stoga, ne čudi da, prema izvještajima Global Workforce Study s početka godine, nedostaje oko 3,12 milijuna zaposlenih u kibernetičkoj sigurnosti i to je enormna brojka. Najsporniji je dio oko cloud sigurnosti, za koji kronično nedostaje zaposlenih jer 96 posto organizacija prešlo je na cloud u određenom obujmu pa bez obzira što kompanije organiziraju edukacije svojim zaposlenicima, proći će još neko vrijeme prije nego taj novi val stručnjaka preuzme pozicije i posveti se sigurnosti na način koji je potrebno, ali je trenutno neizvedivo.

Do te mjere da 12 posto od svih ispitanih navode da njihove organizacije trebaju oko šest mjeseci da bi pronašle odgovarajuću osobu za to što im treba u kibernetičkoj sigurnosti.

Još iz kategorije

Snažan rast digitalne prodaje karata

Snažan rast digitalne prodaje karata

05.10.2022.

Vrijednost globalne prodaje digitalnih karata dosegnut će 1,4 trilijuna dolara 2027. godine; u odnosu na 768 milijardi dolara u 2022., prema novoj studiji Juniper Researcha. Ovaj rast od 78 posto u sljedećih 5 godina predstavlja snažan oporavak od teškog utjecaja pandemije COVID-19; potaknut stalnim uspjehom beskontaktnog plaćanja.

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

Održana Šesta eSecurity konferencija 2022

05.10.2022.

Šesta međunarodna eSecurity konferencija, u organizaciji Udruženja eSigurnost, održana je u periodu od 27. do 29. rujna 2022. godine u Hotelu Mona Plaza u Beogradu. Ovogodišnja konferencija je doniela veliki broj pratećih događanja kao što su hands-on radionica, panel diskusije, zanimljiva predavanja domaćih i stranih predavača i sudjelovanja jednih od najboljih bijelih hakera iz regija

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

Na portalu e-Građani poboljšane funkcionalnosti na uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje

05.10.2022.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery.  Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera i prikupljali ili donosili razne potvrde i papire.