Krenula aplikacija za praćenje kontakata odnosno obavještava o izloženosti

Krenula aplikacija za praćenje kontakata odnosno obavještava o izloženosti

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Nakon niza europskih zemalja i Hrvatska je danas predstavila svoju dobrovoljnu mobilnu aplikaciju kojoj je osnovna namjena pomoći sprečavanju širenja SARS-COV-2 virusa odnosna COVID-19 bolesti. Aplikacija je na tragu europskih aplikacija koje se ne koriste geolokaciju, ali s druge strane i omogućuju da korisnik ima priliku znati da li je bio potencijalno izložen zarazi.

Sve je bazirano na anonimizaciji korisnika, ne može se pratiti lokacije, nego služi za evidenciju kontakata, ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje kako je to dio europskog projekta i za sve je dao zeleno svjetlo i odbor Europskog parlamenta zadužen za zaštitu osobnih podataka.

Beroš ističe kako je ovu dobrovoljnu mobilnu aplikaciju koja omogućuje anonimno obavještavanje o izloženosti COVID-19 bolesti odobrila i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Evo i kako radi aplikacija. Ona dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima, a ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o korisniku niti njegovom uređaju. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi Vaša privatnost bila zaštićena.

Konkretnije, kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli razmjenjuju ključeve putem Bluetootha, a tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez mogućnosti da identificira vas ni osobu s kojom ste bili. Pritom se prate sve epidemiološke preporuke i načini kako se inače prate kontakti.

Nakon što postoji mogućnost potencijalne izloženosti aplikacija omogućuje da osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve. Naime, korisnici koji imaju pozitivan laboratorijski nalaz na poslužitelju mogu poslati svoje nasumične ključeve

emitirane u prethodnom razdoblju čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za korisnika generirao zdravstveni djelatnik nakon što ste dobili pozitivan laboratorijski nalaz na COVID-19.

Kako ističe predsjednik Uprave APIS IT-a koji je napravio ovu aplikaciju ona povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na korisnikovom mobilnom uređaju. Tako aplikacija može odrediti jeste li bili izloženosti opasnosti od zaraze.

Još iz kategorije

HT produžio ugovor s United Mediom

HT produžio ugovor s United Mediom

23.07.2021.

Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva, pohvalili su se iz najjačeg domaćeg telekoma HT-a. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi tijekom sljedećih 13 mjeseci. Odnosi se to i na N1 televiziju, pojašnjavaju iz HT-a.

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

YouTube dosegao 34,6 milijardi mjesečnih posjeta, više nego Facebook i Twitter zajedno

23.07.2021.

Google se može pohvaliti novim uspjehom, njegov YouTube ima više posjeta na mjesečnoj razini no Facebook. Riječ je o 34,6 milijardi u odnosu na 22,4 milijarde i to se odvilo kroz svibanj ove godine.

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

Mala i srednja poduzeća najčešće su žrtve phishing napada u Europi

22.07.2021.

Mala i srednja poduzeća (SMEs) u Europi najpoželjnija su meta za hakere tijekom pandemije koronavirusa, a najuspješnija metoda kojom se služe jest phishing, zatim slijede web bazirani napadi.