Krenula aplikacija za praćenje kontakata odnosno obavještava o izloženosti

Krenula aplikacija za praćenje kontakata odnosno obavještava o izloženosti

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Nakon niza europskih zemalja i Hrvatska je danas predstavila svoju dobrovoljnu mobilnu aplikaciju kojoj je osnovna namjena pomoći sprečavanju širenja SARS-COV-2 virusa odnosna COVID-19 bolesti. Aplikacija je na tragu europskih aplikacija koje se ne koriste geolokaciju, ali s druge strane i omogućuju da korisnik ima priliku znati da li je bio potencijalno izložen zarazi.

Sve je bazirano na anonimizaciji korisnika, ne može se pratiti lokacije, nego služi za evidenciju kontakata, ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje kako je to dio europskog projekta i za sve je dao zeleno svjetlo i odbor Europskog parlamenta zadužen za zaštitu osobnih podataka.

Beroš ističe kako je ovu dobrovoljnu mobilnu aplikaciju koja omogućuje anonimno obavještavanje o izloženosti COVID-19 bolesti odobrila i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Evo i kako radi aplikacija. Ona dodjeljuje nasumične ključeve svim mobitelima, a ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o korisniku niti njegovom uređaju. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata kako bi Vaša privatnost bila zaštićena.

Konkretnije, kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli razmjenjuju ključeve putem Bluetootha, a tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez mogućnosti da identificira vas ni osobu s kojom ste bili. Pritom se prate sve epidemiološke preporuke i načini kako se inače prate kontakti.

Nakon što postoji mogućnost potencijalne izloženosti aplikacija omogućuje da osobe koje nakon testiranja dobiju pozitivan nalaz mogu odlučiti žele li podijeliti svoje nasumične ključeve. Naime, korisnici koji imaju pozitivan laboratorijski nalaz na poslužitelju mogu poslati svoje nasumične ključeve

emitirane u prethodnom razdoblju čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za korisnika generirao zdravstveni djelatnik nakon što ste dobili pozitivan laboratorijski nalaz na COVID-19.

Kako ističe predsjednik Uprave APIS IT-a koji je napravio ovu aplikaciju ona povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na korisnikovom mobilnom uređaju. Tako aplikacija može odrediti jeste li bili izloženosti opasnosti od zaraze.

Još iz kategorije

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

Uber širi Connect uslugu dostave paketa na tri nova grada na obali i to Dubrovnik, Rijeku i Zadar

03.08.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je Uber korisnicima u Splitu i Zagrebu predstavio uslugu dostave paketa, pozitivne reakcije korisnika i velika potražnja za dostavom kompaniju su motivirale da uslugu proširi na tri nova grada na obali. Uber Connect tako je od danas dostupan u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Riječ je o pristupačnoj usluzi dostave pošiljki težine do 20 kg isti dan, a koju je moguće naručiti izravno kroz Uber aplikaciju. Kroz Uber Connect mogu se slati paketi koji stanu u prtljažnik srednje velikog automobila, do vrijednosti 750 kuna.

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

03.08.2020. komentiraj

Posljednjih mjeseci zbog koronavirusa zabilježen je pad prodaje parkirališnih karata, ali povratkom u novo normalno te zahvaljujući dolasku stranih turista, u srpnju i kolovozu u Hrvatskoj je zabilježen znatan oporavka ovog sektora. Točnije, trenutno najpopularnija hrvatska aplikacija za parkiranje PayDo obara rekorde te u se u ovom trenutku približava brojci od 200.000 korisnika, aktivna je u 77 hrvatskih gradova, u potpunosti besplatna te s nacionalnom pokrivenosti jamči dostupnost usluge na gotovo svakom koraku.

Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

29.07.2020. komentiraj

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.