Korisnici su kroz društvene mreže u prvoj polovici 2021. potrošili čak 3 milijarde dolara

Korisnici su kroz društvene mreže u prvoj polovici 2021. potrošili čak 3 milijarde dolara
DepositPhotos

Društvebe aplikacije proteklih su nekoliko godina doživjele dodatnu popularnost, prvenstveno jer služe kao platforma za razne ukuse i potrebe te su samim time dogurale bitno dalje od samog pojma “društvenog“ u virtualnom svijetu.

Dok su Facebook, Twitter, YouTubem WhatsApp i Instagram bili odredišna točka svih koji se žele povezati s ljudima diljem svijeta, razmijeniti mišljenja te još podosta toga, sad postoji na desetke različitih online mjesta gdje je nešto specifičnija "publika". Također, postoje razne aplikacije koje zadovoljavaju specifičnije potrebe.

Kao što je Instagram plaftorma za fotografije ili videosadržaj, a Snapchat za postavljanje brzog i "samouklonjivog" sadržaja, tako se stvorilo još podosta drugih kao TikTok, WeChat, Pinterest, Reddit, QQ, Douyin...

Sve to dovelo je do iznimne konzumerističke snage svih tih društvenih platformi jer korisnici su toliko vezani za njih da kroz njih sve - pa i kupuju. Odnosno, troše novac... Samim time, prema podacima koje prezentira Burga, u prvoj polovici ove godine potrošene su 3,23 milijarde američkih dolara unutar društvenih aplikacija. To je 50,23 posto rasta u odnosu na isto razdoblje lani.

I u oba kvartala ove godine praktički je identično novca potrošeno - 1,62 milijarde tijekom prvog kvartala i 1,61 milijarda dolara tijekom drugog kvartala.

Kumulativno, kad se zbroji kompletna potrošnja unutar društvenih aplikacija od srpnja 2010. sve do kraja drugog kvartala 2021., dolazimo do brojke od 22,19 milijardi dolara.

Burga očekuje da će kroz naredne godine potrošnja biti pojačana zahvaljujući 5G tehnologiji, koja će ukloniti neke od prepreka kao latencija, sporija povezivost i otežana dostupnost pristupa kvalitetnoj mreži. Samim time, korisnici će biti ohrabreni pristupati društvenim aplikacijama u većoj mjeri, a ujedno će biti i spremniji trošiti više.