Korisnici su kroz društvene mreže u prvoj polovici 2021. potrošili čak 3 milijarde dolara

Korisnici su kroz društvene mreže u prvoj polovici 2021. potrošili čak 3 milijarde dolara

Foto: DepositPhotos

Društvebe aplikacije proteklih su nekoliko godina doživjele dodatnu popularnost, prvenstveno jer služe kao platforma za razne ukuse i potrebe te su samim time dogurale bitno dalje od samog pojma “društvenog” u virtualnom svijetu.

Dok su Facebook, Twitter, YouTubem WhatsApp i Instagram bili odredišna točka svih koji se žele povezati s ljudima diljem svijeta, razmijeniti mišljenja te još podosta toga, sad postoji na desetke različitih online mjesta gdje je nešto specifičnija "publika". Također, postoje razne aplikacije koje zadovoljavaju specifičnije potrebe.

Kao što je Instagram plaftorma za fotografije ili videosadržaj, a Snapchat za postavljanje brzog i "samouklonjivog" sadržaja, tako se stvorilo još podosta drugih kao TikTok, WeChat, Pinterest, Reddit, QQ, Douyin...

Sve to dovelo je do iznimne konzumerističke snage svih tih društvenih platformi jer korisnici su toliko vezani za njih da kroz njih sve - pa i kupuju. Odnosno, troše novac... Samim time, prema podacima koje prezentira Burga, u prvoj polovici ove godine potrošene su 3,23 milijarde američkih dolara unutar društvenih aplikacija. To je 50,23 posto rasta u odnosu na isto razdoblje lani.

I u oba kvartala ove godine praktički je identično novca potrošeno - 1,62 milijarde tijekom prvog kvartala i 1,61 milijarda dolara tijekom drugog kvartala.

Kumulativno, kad se zbroji kompletna potrošnja unutar društvenih aplikacija od srpnja 2010. sve do kraja drugog kvartala 2021., dolazimo do brojke od 22,19 milijardi dolara.

Burga očekuje da će kroz naredne godine potrošnja biti pojačana zahvaljujući 5G tehnologiji, koja će ukloniti neke od prepreka kao latencija, sporija povezivost i otežana dostupnost pristupa kvalitetnoj mreži. Samim time, korisnici će biti ohrabreni pristupati društvenim aplikacijama u većoj mjeri, a ujedno će biti i spremniji trošiti više.

Još iz kategorije

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

Starije generacije skloniji prijaviti cyber kriminal spram milenijalaca i generacije Z

04.12.2021.

Predrasuda je da starije generacije imaju zadršku prema tehnologiji i da je ne razumiju, ali posljednje istraživanje pokazuje da su odgovorniji i skloniji učenju, posebno ako ih se usporedi s mlađim generacijama.

Zaštita od sofisticiranih softverskih napada

Zaštita od sofisticiranih softverskih napada

03.12.2021.

Prema Gartnerovoj analizi čak 45 posto organizacija diljem svijeta bit će pogođeno cyber napadom do 2025. U jeku napada na SolarWinds, koji je u obilježio 2021. godinu, raste potražnja za stručnjacima i rješenjima za zaštitu softverskog lanca opskrbe. Istaknuti igrač u tom području je ReversingLabs – njihov razvojni centar u Zagrebu gradi najnaprednija rješenja za suzbijanje zlonamjernog softvera (malwarea) i osiguranje softverskog lanca opskrbe.

Neograničena povezanost i zabava za bezbrižne blagdanske trenutke

Neograničena povezanost i zabava za bezbrižne blagdanske trenutke

02.12.2021.

Hrvatski Telekom ovog Božića svim svojim korisnicima donosi prigodne darove uz koje će biti povezani i moći uživati u raznim zabavim sadržajima sa svojim najmilijima. Svim korisnicima mobilnih usluga HT omogućava neograničeni Internet koji korisnici mogu aktivirati već danas kroz Moj Telekom aplikaciju te ga koristiti u razdoblju od 23. prosinca 2021. do 2. siječnja 2022. za sav nacionalni promet unutar RH.