Koliko su sigurni internet preglednici?

Koliko su sigurni internet preglednici?

Internetski preglednici često se na tržištu pokušavaju izdvojiti po brzini, utrošku energije i dodacima koje nude korisnicima, ali iznimno bitna stavka svakako je i sigurnost. Kako bi imali bolji uvid u to koliko su browseri sigurni, pobrinuo se kroz istraživanje NSS Labs.

Testirani su Chrome, Edge, Firefox i Opera, tako što se pratila njihova (ne)otpornost na zaštitu od phishinga i malwarea općenito. U prosjetku, zaštita od phishinga bila je između 79,2 posto i 95,5 posto. Za malware, najviša zaštita bila je na 98,5 posto, a najniža na 5,6 posto. Pozitivno je što se s vremenom sigurnost povećava jer browseri "uče".

Nažalost, NSS Labs nije izdvojio najsigurnije browsere, već je dao općenite podatke, koji ne izdvajaju nijedan od navedenih. Dakle, cilj je bio prikazati koliko su u globalu internetski preglednici sigurni, odnosno, otkud dolazi najviše prijetnji.

A dolazi kroz elektroničku poštu, instant poruke, SMS poruke i linkove na društvene mreže. Na taj način kriminalci pokušavaju privući potencijalne žrtve, a zatim kad "nasjednu", implementiraju malware i dalje su žrtve u njihovim rukama. Problem za otkriti takve aktivnosti jest u tome što sve što se nudi korisniku djeluje legitimno. Od web stranica do softvera.

Sreća je što browseri "uče" pa nakon uspješnog napada, automatski se prilagode situaciji i štite druge korisnike. Nesreća je pak na strani onih koji prvi nasjednu na neke nepoćudne radnje. Zato se konstantno radi na poboljšanju sigurnosti kroz browsere jer oni su zapravo prva linija obrane, njima pristupamo web stranicama svih vrsta, pa i onih koje sadrže malware.

Dobro je da oni koji stoje iza internetskih preglednika konstantno napreduju i konstantno se razvijaju pa bi s vremenom i sigurnost mogla biti blizu željenih sto posto u svakom trenutku i svakom mjestu na internetu...

Još iz kategorije

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

Startup iz ZICER-a razvio rješenje za lakše čitanje s ekrana

24.09.2020. komentiraj

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima.  Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih, a protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje jer multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget.

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

Bolt Food od danas dostupan i u Novom Zagrebu

23.09.2020. komentiraj

Bolt Food je od danas dostupan i u Novom Zagrebu čime je osigurao prisutnost u gotovo cijelom gradu. Tijekom promotivnog razdoblja korisnici će moći naručiti jela u pola cijene iz restorana smještenih u Novom Zagrebu.  Korisnici Bolt Fooda u Zagrebu danas mogu naručiti hranu iz više od 200 restorana, dok su na samom početku, prije 4 mjeseca, mogli iz njih 70-ak.

YouTube Music će vam sugerirati pjesme kako bi vaše playliste bile još bolje

YouTube Music će vam sugerirati pjesme kako bi vaše playliste bile još bolje

23.09.2020. komentiraj

Google Play Music odlazi u prošlost s krajem ove godine i sva se pozornost okreće prema YouTube Music platformi, koja dobiva niz poboljšanja. Među najnovijima jest ona koja će sugerirati korisnicima što postaviti na playlistu.