Koji je najsigurniji internet preglednik?

Koji je najsigurniji internet preglednik?

Teško se neki preglednik može nazvati najsigurnijim, jer postoji puno faktora koji se mjere i uzimaju u obzir. Najvažniji je faktor ranjivost, jer se danas najviše  polaže na sigurnost online poslovanja, a i svjedoci smo čestih hakerskih napada u zadnje vrijeme.

Prema najnovijem istraživanju provedenom od strane Kapersky Security, Opera je pobjednik što se tiče otkrivanja broja ranjivosti. No, to je zamka i varljiv podatak jer Opera ima vrlo mali broj korisnika (jedan posto) pa se s te strane može protumačiti kako hakeri nisu htjeli gubiti vrijeme na Operu.

U posljednjih godinu dana, top 5 najpopularnijih web preglednika ima, u prosjeku, 186 ranjivih dijelova. Prema Kapersky Security studiji iz 2013. godine, 93,01% online napada došlo je od zlonamjernih URL-ova. Istraživanja tvrtke Adobe pokazuju kako je Chrome pretekao Internet Explorer u SAD-u, a rezultati su sljedeći:

  • Google Chrome 31,8%
  • Microsoft Internet Explorer 30,9%
  • Apple Safari 25%
  • Mozilla Firefox 8.7%
  • Opera 4.4%

Prema Secunia Vulnerability Review 2014, na temelju anonimnog uzorka od milijun privatnih računala s instaliranim Secunia Personal Software Inspector, Mozilla Firefox ima najveći broj ranjivosti.

  • Mozilla Firefox 33% (270)
  • Microsoft Internet Explorer 12% (126)
  • Google Chrome 17% (245)
  • Apple Safari 14% (75)
  • Opera 39% (11)

Infografika: WhoIsHostingThis

Još iz kategorije

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

Mozilla predstavila besplatnu kriptiranu platformu Firefox Send za dijeljenje datoteka

21.03.2019. komentiraj

Mozilla je predstavila Firefox Send, kriptiranu i besplatnu platformu za dijeljenjem kojoj se može pristupiti sa svih internetskih preglednika jednostavno preko adrese send.firefox.com. Usluga radi kao i svaka druga koja se tiče dijeljenja sadržaja, samo što ova omogućava postavljanje na Mozilline servere i potom se putem linka dijeli bilo kome. Uz to, podaci su kriptirani, samim time sigurni, ali ni to nije nešto što konkurencija ne nudi.