Koji je najsigurniji internet preglednik?

Koji je najsigurniji internet preglednik?

Teško se neki preglednik može nazvati najsigurnijim, jer postoji puno faktora koji se mjere i uzimaju u obzir. Najvažniji je faktor ranjivost, jer se danas najviše  polaže na sigurnost online poslovanja, a i svjedoci smo čestih hakerskih napada u zadnje vrijeme.

Prema najnovijem istraživanju provedenom od strane Kapersky Security, Opera je pobjednik što se tiče otkrivanja broja ranjivosti. No, to je zamka i varljiv podatak jer Opera ima vrlo mali broj korisnika (jedan posto) pa se s te strane može protumačiti kako hakeri nisu htjeli gubiti vrijeme na Operu.

U posljednjih godinu dana, top 5 najpopularnijih web preglednika ima, u prosjeku, 186 ranjivih dijelova. Prema Kapersky Security studiji iz 2013. godine, 93,01% online napada došlo je od zlonamjernih URL-ova. Istraživanja tvrtke Adobe pokazuju kako je Chrome pretekao Internet Explorer u SAD-u, a rezultati su sljedeći:

  • Google Chrome 31,8%
  • Microsoft Internet Explorer 30,9%
  • Apple Safari 25%
  • Mozilla Firefox 8.7%
  • Opera 4.4%

Prema Secunia Vulnerability Review 2014, na temelju anonimnog uzorka od milijun privatnih računala s instaliranim Secunia Personal Software Inspector, Mozilla Firefox ima najveći broj ranjivosti.

  • Mozilla Firefox 33% (270)
  • Microsoft Internet Explorer 12% (126)
  • Google Chrome 17% (245)
  • Apple Safari 14% (75)
  • Opera 39% (11)

Infografika: WhoIsHostingThis

Još iz kategorije

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

Streaming platforme odlučile stati na kraj prevarama s dijeljenjem lozinki

13.11.2019. komentiraj

Velike kompanije zajedničkim su snagama odlučile stati na kraj prevarama vezanima uz dijeljenje lozinki kako bi se mogao besplatno ili za mizerne svote gledati streaming sadržaj, odnosno svaki video sadržaj koji se nudi kroz određene platforme s mogućnosti zaštite korisničkih računala lozinkama.

Najbolji besplatni DNS serveri

Najbolji besplatni DNS serveri

12.11.2019. komentiraj

Moderno doba u svijetu računalstva ne prolazi bez DNS (Domain Name System) servisa, koji primarno služi prevođenju odnosno mapiranju alfa-numeričkih naziva u IP adresu računala, a često i obratno. Upravo zato, bitno je izabrati najbolje servise i biti sigurniji da će ispuniti svoj posao.

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

11.11.2019. komentiraj

Mozilla je istražila načine kako smanjiti povećanu potrebu web stranica da korisnika kroz “pop-up” pitaju želi li primati obavijesti u svom internetskom pregledniku ili ne želi te će u siječnju iduće godine implementirati to rješenje kroz Firefox 72.