Koji je najsigurniji internet preglednik?

Koji je najsigurniji internet preglednik?

Teško se neki preglednik može nazvati najsigurnijim, jer postoji puno faktora koji se mjere i uzimaju u obzir. Najvažniji je faktor ranjivost, jer se danas najviše  polaže na sigurnost online poslovanja, a i svjedoci smo čestih hakerskih napada u zadnje vrijeme.

Prema najnovijem istraživanju provedenom od strane Kapersky Security, Opera je pobjednik što se tiče otkrivanja broja ranjivosti. No, to je zamka i varljiv podatak jer Opera ima vrlo mali broj korisnika (jedan posto) pa se s te strane može protumačiti kako hakeri nisu htjeli gubiti vrijeme na Operu.

U posljednjih godinu dana, top 5 najpopularnijih web preglednika ima, u prosjeku, 186 ranjivih dijelova. Prema Kapersky Security studiji iz 2013. godine, 93,01% online napada došlo je od zlonamjernih URL-ova. Istraživanja tvrtke Adobe pokazuju kako je Chrome pretekao Internet Explorer u SAD-u, a rezultati su sljedeći:

  • Google Chrome 31,8%
  • Microsoft Internet Explorer 30,9%
  • Apple Safari 25%
  • Mozilla Firefox 8.7%
  • Opera 4.4%

Prema Secunia Vulnerability Review 2014, na temelju anonimnog uzorka od milijun privatnih računala s instaliranim Secunia Personal Software Inspector, Mozilla Firefox ima najveći broj ranjivosti.

  • Mozilla Firefox 33% (270)
  • Microsoft Internet Explorer 12% (126)
  • Google Chrome 17% (245)
  • Apple Safari 14% (75)
  • Opera 39% (11)

Infografika: WhoIsHostingThis

Još iz kategorije

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

Google čuvao nezaštićene lozinke G Suite korisnika punih 14 godina

24.05.2019. komentiraj

Google možda jest jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ali griješi poput onih mnogo manjih, što je potvrdila posljednja informacija, prema kojoj su sve G Suite lozinke bile nezaštićene posljednjih 14 godina. Upravo tako, 14 godina!

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

Finalna epizoda Igre prijestolja blokirana u Kini

24.05.2019. komentiraj

Sjedinjene Američke Države su po naredbi predsjednika Donalda Trumpa doslovno zabranile poslovanje Huaweiju na njenom tlu, što je ponukalo Google da otkaže suradnju kineskoj kompaniji, da bi to ponukalo Tencent u neemitiranju finalne epizoda Igre prijestolja u Kini! S obzirom na kritike i ocjenu od 4,4 na IMDB, možda je za Kineze to plus, ali sami potez svakako je “oteo” za HBO nekoliko stotina milijuna gledatelja više.

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

TOP 5 najboljih alternativnih internet preglednika za Android

23.05.2019. komentiraj

Android mobilni uređaji u velikoj većini slučajeva automatski dolaze s predinstaliranim Chrome internetskim preglednikom, koji je dovoljno kvalitetan, ali ne mora biti svakom korisniku jednako vrijedan. Dakle, svi oni koji žele neka alternativna rješenja mogu se njima i okrenuti jer internetskih preglednika za Android mobilne uređaje ne nedostaje. I ovdje predstavljamo pet najboljih.