Kako je propao Tumblr

Kako je propao Tumblr
DepositPhotos

Tumblr se 2007. predstavio svijetu kao multimedijska platforma kratke forme za blogging i u vrijeme kad je "bloganje" bilo na vrhuncima, ponudio je alternativu ubrzo prihvaćenu diljem svijeta, što je njenom suosnivaču Davidu Karpu donijelo izniman uspjeh već 2010., kad je kompanija procijenjena na milijardu američkih dolara. Ali...

Sve je krenulo nizbrdo kad ju je 2013. kupio Yahoo za spomenutu svotu novca. Ozloglašena izvršna direktorica (CEO) Marissa Mayer, iza koje je cijeli niz katastrofičnih poslovnih promašaja, obećala je da Yahoo ništa neće dirati, uspjela je upropastiti platformu te ju je novi vlasnik Verizon za svega tri milijuna dolara 2019. prodao Software developer Automatticu, koji stoji iza popularnog Wordpressa.

Malo nakon tog, Union Square Ventures investirao je dodatnih 4,5 milijuna dolara u Tumblr i platforma dobiva novu priliku jer ju koristi 60 posto pripadnika generacije Z i jako je zanimljiva za sve koji se bave NFT-om. No, hoće li postati profitabilna, pokazat će vrijeme.

A to je najveći problem, Yahoo i Verizon nikako nisu uspjeli pronaći način kako učiniti Tumblr profitabilnim, bez obzira što je na njemu tijekom 2014. svakog dana objavljivani oko 84 milijuna postova. Naravno, uz izostanak vizije, izostajala je i aktivnost korisnika pa je već 2018. objavljivano svega 30 milijuna postova dnevno. Naravno, strpljenje se potpuno izgubilo, posebno jer nije postojala apsolutno nikakva vizija u kojem smjeru ići i uopće koje ciljeve postaviti.

U Software developer Automattic uvjereni su da nova budućnost za Tumblr tek počinje i zato su rebrendirali platformu, pretvorili je u NFT oazu i promoviraju umjetnike koji kroz tu vrsu aktivnosti žele zaraditi ili se predstaviti svijetu. Tako nešto mogli bi biti ono što Tumblr treba za vraćanje davno izgubljene slave...