Jeste li ovisni o društvenim mrežama?

Jeste li ovisni o društvenim mrežama?

Foto: Fotolia

Ovisnost ne mora biti samo o drogama, alkoholu ili kocki, ona ne mora biti ni samo o internetu, može se pojaviti i ukoliko pretjeramo s korištenjem društvenih mreža. U današnje vrijeme, kad na njima boravimo više nego ikad zahvaljujući računalima, tabletima, phabletima i posebno pametnim telefonima vrsta ovisnosti o društvenim mrežama postaje veći problem nego ikad prije. Zato treba prepoznati simptome na vrijeme i reagirati.

U tom pomaže istraživanje od strane britanskog Ditch te Label, koji otkriva da čak 60 posto od deset tisuća mladih starosti 12 do 20 godina, koje su pratili kroz istraživanje, tvrdi da ne može izdržati 24 sata bez društvenih mreža.

Naravno, to je itekako zabrinjavajuće i treba se znati postaviti prema takvoj situaciji kako bi ju se najbezbolnije moglo riješiti. Upravo zato su ovakva istraživanja i korisna, daju uvid u sve s čime se treba nositi. Na temelju svih saznanja načinjena je jednostavna lista koja svima može odgovoriti jesu li ovisni o društvenim mrežama. Pa krenimo redom s njom, odnosno, simptomima koji govore da ste ovisni:

 1. Konstantno pratite sviđa li se kome ono što ste objavili, komentira li to, dijeli li drugdje.
 2. Koristite #hashtag za praktički svaku riječ koju napišete u statusu.
 3. Mislite da je bitnije znati što se događa na društvenim mrežama nego u stvarnosti.
 4. Uzrujani ste ako je ono što ste objavili prošlo bez ikakve reakcije.
 5. Uklanjate objave koje nisu skupile dovoljno "lajkova" ili reakcija.
 6. Opsesivno postavljate svoje fotografije online.
 7. Ne možete ni obaviti nuždu bez da imate u rukama uređaj spojen na neku od društvenih mreža.
 8. Osvježavate početnu stranicu neke od društvenih mreža svakih nekoliko minuta.
 9. Konstantno se uspoređujete s drugim profilima na društvenim mrežama.
 10. Previše brinete o povećanju onih koji vas prate na društvenim mrežama.
 11. Donosite sud o ljudima na temelju njihovih profila na društvenim mrežama.
 12. Prvo što ujutro napravite jest provjera društvenih mreža.

Ukoliko se vidite u svakoj od ovih točaka, onda ste svakako ovisni i uskoro biste, ako već niste, mogli osjetiti posljedice. A to su tjeskoba, depresija, nezadovoljstvo, loše zdravlje koje se odražava i na sam fizički izgled... To ne treba ignorirati, morate reducirati boravak na društvenim mrežama.

Također, ako je većina ovih točaka nešto u čemu se vidite, promijenite se. Ma, promijenite ponašanje čak i da je riječ o samo jednoj jer sve ovo su negativni primjeri vezani uz korištenje društvenih mreža...

Još iz kategorije

Bolt pokreće uslugu dostave među korisnicima u 6 gradova

Bolt pokreće uslugu dostave među korisnicima u 6 gradova

02.04.2020. komentiraj

Bolt od danas u Hrvatskoj pokreće uslugu dostave u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru te Dubrovniku. Korištenjem Boltove postojeće aplikacije, opcija dostave nudi priliku privatnim i poslovnim korisnicima da u periodu ograničene mogućnosti kretanja pošalju što trebaju svojim prijateljima, obitelji ili poslovnim kolegama i suradnicima.

VAŽNO: Ulazak u sustav e-propusnica kroz sustav e-Građani isključivo uz osobnu vjerodajnicu

VAŽNO: Ulazak u sustav e-propusnica kroz sustav e-Građani isključivo uz osobnu vjerodajnicu

02.04.2020. komentiraj

Kako je jutros profunkcionirao sustav e-Propusnice o kojem smo već pisali, ali ga i isprobali treba pojasniti neke stvari kako se ulogirati u sustav. Dakle ulogiravanje u sustav je isključivo uz korištenje osobnog certifikata odnosno osobne vjerodajnice uz korištenje nekog primjerice tokena neke od banaka.

Zagrebački potres osjetio se i na internetu

Zagrebački potres osjetio se i na internetu

02.04.2020. komentiraj

Razorni potres magnitude 5.4, koji je zadesio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine, ostavio je posljedice i na Internetu u Republici Hrvatskoj.