Jednostavna kupnja kada u Konzum webshopu platite kriptovalutama

Jednostavna kupnja kada u Konzum webshopu platite kriptovalutama
DepositPhotos / Ilustracija

Kupnja online snažno je porasla u krizi i to za nekoliko puta, a mogućnost plaćanja kriptovalutama svakodnevnih namirnica dugo smo čekali i napokon i dočekali. Konzumova online trgovina ponudila je da uz sva postojeća sredstva plaćanja na vrlo jednostavan način platite i kriptovalutama. Isprobali smo i zaista je vrlo jednostavno.

Nakon što se ulogirate u Konzumovu online trgovinu i poklikate sve proizvode koje želite i spremite ih košaricu jednostavno odete na plaćanje. Prije samog plaćanja odaberete adresu i vrijeme dostave i umjesto standardnih načina poput kartica ili kod preuzimanja robe odaberete mogućnost plaćanja kriptovalutama.

U webshopu za plaćanje će se može koristiti devet različitih kriptovaluta - bitcoin (BTC), ether (ETH), bitcoin cash (BCH), EOS, DAI, ripple (XRP), stellar lumen (XLM), tether (USDT) te USDC.

Sigurno plaćanje

Konzum naplatu kriptovalutama radi preko sustava PayCek domaćeg Electrocoina čime je zajamčena sigurnost. U Hrvatskoj, PayCek omogućava lako pretvaranje više vrsta kriptovaluta u hrvatske kune tijekom procesa kupovine, bilo da je riječ o fizičkoj trgovini ili web shopu.

Nakon odabira željene kriptovalute prikazat će vam se iznos u njezinoj protuvrijednosti te generirati QR kod i adresa za uplatu. Jednostavnim skeniranjem QR koda isključivo osobnim kriptonovčanikom obavlja se plaćanje.

Nakon što smo natrpali našu košaricu, plaćanje je prošlo vrlo jednostavno i bez ikakvih problema. Još jednom, je cažno istaknuti da se povrat u kriptovalutama događa jedino u slučaju razlike u vaganoj ili zamjenskoj/nedostupnoj robi ili ako se pravilno ne izvrši transakcija.

Stalno praćenje trenodova

Konzum kontinuirano prati trendove, uvodimo tehnološke inovacije, postavljamo standard u maloprodajom tržištu s čime zadržavamo lidersku poziciju na domaćem tržištu, s ovim zadnjim projektom i malo šire od domaćeg tržišta, odgovorila nam je Ines Barbir, direktorica sektora poslovnih aplikacija i voditeljicu projekta implementacije u Konzumu.

„Kroz našu povijest već smo nekoliko puta pokazali koliko smo predani inovacijama - online prodavaonica, podrška za plaćanje Google i Apple payom, samonaplatne blagajne, cashless samonaplatne blagajne, samoposlužni odjeli i napredna mobilna aplikacija samo su neki od primjera - a ovakvim iskorakom još jednom to dokazujemo. Ovu odluku nije bilo teško donijeti, a s njom smo kupcima ponudili nove mogućnosti i tehnologije koje su u skladu sa svjetskim trendovima“, pojašnjava Ines Barbir.

Drago nam je da imamo priliku unapređivati iskustvo kupovine. Osim što tako privlačimo suvremene i tehnološki orijentiranije kupce, postajemo atraktivan poslodavac i zaposlenicima nove generacije koji traže moderne i agilne poslodavce kod kojih mogu razvijati svoje kompetencije i vještine s posebnim naglaskom na aktualnim, inovativnim i digitalnim tehnologijama, ističe Ines Barbir.

Volatilnost kriptovaluta nije problem

Uvijek se postavlja pitanje volatilnosti kriptovaluta odnosno brzina rasta ili pada i stoga se to za svakog kupca pa tako i za nas iznimno važno. Kako ističe Ines Barbir, mogućnost plaćanja kriptovalutama u Konzumu omogućavamo u suradnji s hrvatskim fintechom Electrocoinom, vodećom tvrtkom u Hrvatskoj koja se kriptovalutama bavi od 2014.

Prema njezinim riječima konzum ni u jednom trenutku nema direktan doticaj s kriptovalutama, Electrocoin su prepoznali kao pouzdanog i sigurnog partnera, koji rizik volatilnosti preuzima na sebe tako da kupcima fiksira tečaj na 15 minuta, koliko im ujedno i garantira Konzum kao rok za izvršenje uplate na online trgovini.

Cjelokupan proces kupnje i plaćanja kriptovalutama, osim što je siguran, jako je za kupca i jednostavan, što je bio i jedan od preduvjeta da se upuste u ovakav revolucionaran pothvat i to je nakon što smo isprobali kupnju zaista i tako.

Agilna metoda razvoja

Planirali su projekt malo više od godinu dana, nakon traženja potencijalnih partnera kontaktirali su Electrocoin i odlučili se za njih kao partnera te su kako ističe Ines Barbir nakon istraživanja mogućih rješenja, inicijalnih radionica, analiziranja zakonskih regula, usklađivanja pravnih dijelova, došli su do tehničke provedbe projekta.

„Kako imamo dosta sustava u kojima se koriste moderne i različite tehnologije, a koji su međusobno integrirani, morali smo napraviti razvoj na više sustava. Za projekt smo primijenili agilnu metodologiju - od pokretanja razvoja, testiranja do samog go live-a nam je trebalo svega par mjeseci. S obzirom na to da kontinuirano pratimo trendove, da imamo odličan i uigran tim, da imamo odlične partnere, zadovoljstvo nam je postavljati nove trendove. Zahvalni smo svim partnerima i zaposlenicima koji su bili uključeni u cijeli proces i koji su uložili jako puno znanja, iskustva i vremena da projekt uspješno zaživi“, zaključuje Ines Barbir.

Snažan rast plaćanja kriptovalutama

Što se tiče plaćanja kriptovalutama u svijetu ovaj decentralizirani elektronički novac koji ne izdaju niti državne banke, lako se prenose iz države u državu i koriste se danas već za mnoge namjene.

Prema podacima Statiste iz rujna ove godine najčešće se plaćanja kriptovalutama danas događaju u uslužnom sektoru i to prije svega u ugostiteljskim objektima širom svijeta, slijedi naplata turističkog smještaja, nakon toga IT usluge, plaćanje goriva i drugih roba na benzinskim postajama, dućanima bez obzira da li je riječ o stvarnim ili virtualnim trgovinama.

Najveći broj tvrtki koje prihvaćaju kriptovalute kao sredstvo plaćanje je očekivano u SAD-u, na drugom mjestu je Italija, a na trećem mjestu je nama susjedna Slovenija. Među prvih pet još su na četvrtom mjestu Brazil te Njemačka.

Procjene analitičara Statiste za 2022. godinu pokazuju snažan rast plaćanja kriptovalutama prije svega jer su ona na začelju iza svih drugih sredstava plaćanja u ovom trenutku i time se otvara vrlo velika prilika za rast.