IoT malware napadi u 2020. skočili za 66 posto

IoT malware napadi u 2020. skočili za 66 posto

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) tehnologija je od koje se mnogo očekuje u trenucima širenja mobilnih mreža pete generacije (5G) jer trebala bi potpuno okrenuti našu stvarnost. Samo, ono što brine još uvijek jest sigurnost, a da nije na najvišim razinama, jasno je po podacima koje prenosi Atlas VPN.

Naime, u 2020. zabilježeno je 56,9 milijuna napada na IoT uređaje, što je rast od 66 posto na godišnjoj razini. Naravno, za njega zaslužna pandemija koronavirusa, zbog koje su milijuni zaposlenih radili na manje sigurnim privatnim mrežama, na daljinu.

Vrhunac su napadi dosegli u listopadu, kad ih je zabilježeno čak 10,8 milijuna, više no u cijeloj 2017. A kad gledamo sektore, onaj obrazovni bio je najčešća meta i u prosjeku se bilježio 71 pokušaj napada u njemu na mjesec.

Zato treba konstantno ponavljati da je sigurnost IoT uređaja najbitnija te da je vrijeme za regulative i standarde, kojih bi se svi morali pridržavati. Time bi se izbjegle neželjene situacije.

Posebno jer bismo uskoro trebali imati desetke milijardi IoT uređaja diljem svijeta. Konkretno, IDC predviđa njih 41,6 milijardi na mreži do 2025., a generirat će 79,4 zetabajta podataka. Zeta je mjerna jedinica s 21 nulom nakon brojke, što dovoljno govori o količini generiranih podataka.

Ništa, čudno, IoT bi trebao transformirati naše domove i okruženje općenito. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Nepotrebno je naglašavati koliko to pojednostavljuje živote, u svakom smislu.

Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Još iz kategorije

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

Svakog dana pošalje se preko 3 milijarde spoof mailova

12.04.2021.

Internetske prevare nisu rijetkost, u današnje se vrijeme pojavljuju češće nego ikad prije, a i sve su lukavije iz dana u dan. Neke od njih su one putem e-mail poruka, a odvijaju se na način da kopiraju domene nekih provjerenih i velikih kompanija i web stranica pa ako netko “nasjedne”, misija je obavljena. I svakog dana šalje ih se nekoliko milijardi!

Najboljih 5 besplatnih password managera za Android

Najboljih 5 besplatnih password managera za Android

11.04.2021.

Upravitelji lozinkama ili password manageri nemalom se broju ljudi čini kao komplicirana stvar na koju ne vole gubiti vrijeme, ali njihovo korištenje sigurnije je od nekorištenja, bez obzira na predodžbu. Jer, oni brižno čuvaju sve korisničke račune i nude sigurnost gdje god se nalazili. Ali, kao i sa svim ostalim, treba paziti koje koristiti.

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

SAD i Njemačka kontroliraju 58 posto svih Ethereum čvorova na svijetu

11.04.2021.

Ethereum mreža nastavlja rasti na globalnoj razini, ali čini se da je koncentrirana u svega nekoliko odabranih regija na svijetu. Konkretnije, 58,08 posto čvorova (eng. nodes) od njih ukupno 6806 nalaze se u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj.