Instagram svim korisnicima omogućio opciju skrivanja lajkova

Instagram svim korisnicima omogućio opciju skrivanja lajkova

Foto: DepositPhotos

Instagram se prije otprilike dvije godine odlučio eksperimentirati sa skrivanjem “like” gumbića, čime se korisnicima koji ih ne žele imati ispod fotografija daje mogućnost da ih nemaju. Testovi i eksperimenti su završili i opcija postaje službeno dostupna.

Svaki korisnik lako može ukloniti "brojač lajkova" ispod objava, ali može ih i samo sakriti od drugih no vidjeti sam. Ukoliko se netko odluči na to, vidjet će tko je imao "interakciju" s objavom, ali to će morati uz nešto više pritisaka prstom no dosad.

Sve ovo su težnje prema boljem mentalnom zdravlju korisnika jer, smatra se, brojanje "lajkova" može negativno utjecati na psihičko stanje. Logično, u svijetu gdje se računa koliko je tko "pobrao" afekcija od drugih, ne "sjeda" dobro činjenica da prolaziš neprimjetno.

Dok kod starijih korisnika to možda nije neki značajniji problem, kod onih mlađih, koji doslovno odrastaju uz društvene mreže, to može biti problem. Samo, uklanjanje "lajkova" samo po sebi može biti također problematično i kroz eksperimentiranje su se to uvjerili u Instagramovoj matičnoj kompaniji - Facebooku.

Zato se na Instagramu sve odužilo. Istraživanja pokazuju da se stvara polarizirajuće okruženje ukoliko nema "lajkova". Zato je najbolje prepustiti korisnicima da sami odluče žele li ih ili ne, a ne da im se nešto nameće.

Na taj način ih mogu prikazivati ili skrivati kako žele. Primjerice, ako je riječ o nekoj tužnoj i tragičnoj objavi, onda su "lajkovi" pomalo nepotrebni. Ako je pak riječ o nekoj objavi koja iziskuje pažnju, podršku ili razloge za čestitanje, onda su itekako potrebni. U konačnici, korisnik će sam donijeti odluku o tome i to je najbitnije u cijeloj priči.

U sličnom smjeru trebale bi sve društvene mreže, tako da korisnici osjete da su gospodari svojih profila i navika, a ne da ih se usmjerava te time stvara osjećaj kontrole.

Još iz kategorije

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

EON OTT platforma United Grupe stiže u Hrvatsku i to preko Telemach Hrvatska

24.06.2021.

EON, jedna od najpopularnijih OTT platformi u jugoistočnoj Europi, stigla je u Hrvatsku s bogatom ponudom najboljih domaćih i međunarodnih programa, kao i nagrađivanom tehnologijom koja nudi vrhunsko iskustvo gledanja gdje god se korisnici nalazili, neovisno o pružatelju internetske usluge, ističe predsjednik Uprave Telemach Hrvatska Adrian Ježina čija će tvrtka prodavati uslugu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima hrvatski korisnici mogu odabrati jedan od triju ponuđenih paketa, ovisno o tome koji najbolje odgovara njihovu budžetu i potrebama.

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

Europska unija ne popušta pod pritiscima velikih internetskih platformi, zaštita potrošača ostaje prioritet

24.06.2021.

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) koja se jučer održala u Bruxellesu, zastupnici su održali javno saslušanje s predstavnicima nekih od najznačajnijih digitalnih platformi kao što su Google, Apple, Twitter i Facebook.

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

Novi redizajn sučelja Mozilla Firefoxa

23.06.2021.

Firefox za Desktop&Mobile dobio je poveće promjene po pitanju dizajna kroz posljednju predstavljenu verziju. Redizajnirano korisničko sučelje i druge nove mogućnosti dostupne su s krajem svibnja korisnicima diljem svijeta, no dobiva ih se postepeno.