Instagram pokrenuo program za provjeru činjenica

Instagram pokrenuo program za provjeru činjenica

Foto: DepositPhotos

Lažne vijesti, netočne informacije i širenje propagande tim načinom pošast su koja nije vezana samo uz Facebook, YouTube ili Twitter već i Instagram, kojem će njegova matična kompanija Facebook odsad pomagati u borbi na globalnoj razini provjerom činjenica o onome što se objavljuje kao infomacija.

Jer, shvativši da se na drugim platformama sve teže može plasirati dezinformacije, oni koji stoje iza njih okrenuli su se nebranjenoj platformi - Instagramu. I testni period provjere činjenica trajao je od svibnja te sad dolazi vrijeme širenja na cijeli svijet.

Kao što se to čini s Facebookom, tako će i Instagram uz pomoć partnera provjeravati točnost informacija koje se objavljuju. Ti partneri će uz provjere ocijeniti točnost sadržaja koji se dijeli, a potom će se na adekvatan način pristupati tom sadržaju.

Zanimljivo, baš početkom svibnja Facebook je objavio širenje programa unutar Europske unije s pet novih lokalnih partnera koji će provjeravati istinitost informacija. To su Ellinika Hoaxes u Grčkoj, FactCheckNI u Sjevernoj Irskoj, Faktograf u Hrvatskoj, Observador u Portugalu i Patikrinta 15min u Litvi. Dakle, jedan partner iz Lijepe Naše dobio je čast surađivati s ponajvećom kompanijom na svijetu u jednom hvalevrijednom projektu.

Također, princip rada, iako možda ne i sami partneri, bit će identičan na Instagramu. One stranice i domene koje nastave dijeliti netočne vijesti vidjet će da se njihovo širenje smanjilo te da im je ukinuta mogućnost ostvarivanja zarade i oglašavanja. Istraživanjem se pak pokazalo da sve to utječe pozitivno u borbi protiv dezinformiranja, ali i da se širenje dezinformacija smanjuje za 80 posto ukoliko je označeno da su dezinformacije.

Veliki plus za Instagram u ovoj priči jest i to što algoritmi koje Facebook posjeduje odmah kad razotkriju dezinformaciju provjeravaju postoji li ona na Instagramu. Bilo da je riječ o tekstu ili fotografijama, koje su temelj Instagrama. Malo tko ima benefit da iza njega stoji tako moćna platforma kao što je Facebook i bilo bi šteta da se nije iskoristila. A posebno raduje da se koristi u jednom ovako pozitivnom smjeru...

Još iz kategorije

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

Niti Googleovi inžinjeri ne razumiju Googleove kontrole za privatnost korisnika

18.09.2020. komentiraj

Tehnološke kompanije u svom uzletu nisu previše marile za privatnost korisnika jer to jednostavno nisu ni morale. Vremena su se promijenila, ali iste te kompanije muku muče s prilagodbom. Naime, teško se riješiti starih i profitabilnih navika.

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

Mladi zaposlenici češće budu žrtve phishinga od starijih

18.09.2020. komentiraj

Stariji zaposlenici imaju jednu poveću prednost pred mlađim generacijama, a ona je da se ne osjećaju toliko samopouzdano kad se radi o mogućnosti “phishing” vrste napada. Svjesni su da im se može dogoditi pa više paze, dok se mladi “zaletavaju” i onda zapravo češće završavaju kao žrtve pa time ulaze češće u statistiku.

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

17.09.2020. komentiraj

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku (g.co/travelcroatia) na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.