DIGITALIZACIJA

Human razvio B2B aplikaciju koja je klijentu digitalizirala milijunsko poslovanje

Human razvio B2B aplikaciju koja je klijentu digitalizirala milijunsko poslovanje
Depositphotos

Digitalna agencija Human za tvrtku Roto dinamic razvila je mobilnu aplikaciju koja je omogućila potpuno digitaliziranje B2B poslovanja. Riječ je o pametnom custom rješenju preko kojeg vodeći hrvatski distributer pića ostvaruje više od 1,3 milijuna eura prosječnog mjesečnog prihoda.

Proces naručivanja hrane i pića za ugostitelje oduvijek je predstavljao svojevrsno usko grlo unutar modela distribucije. Iako drže 30 posto tržišnog udjela u distribuciji pića u Hrvatskoj, postupak naručivanja za ovu tvrtku bio je zamoran, nepouzdan i obavljao se u potpunosti ručno. Pozivni centar i prodajni predstavnici bili su pod sve većim pritiskom i stalnom potrebom za dodatnim osobljem, a ugostitelji nisu bili sigurni da će njihove telefonske narudžbe biti obrađene i isporučene na vrijeme. Roto i Human prepoznali su priliku i odgovorili tržištu B2B aplikacijom koja je u potpunosti digitalizirala i optimizirala proces narudžbi za poslovne korisnike.

Jednostavno digitalno rješenje za sustav od 15 prodajno–distribucijskih centara i više od 25 maloprodajnih trgovina, dodajmo tome 140 dostavnih vozila koja opskrbljuju više od 8000 barova, restorana i hotela - i to unutar 24 sata od primitka narudžbe. Ključni odgovor krije se u discovery radionici, odnosno odabiru pravog pristupa problemu, tvrde u Humanu.

Kako sami tvrde Human njeguje ovaj pristup već godinama: na samom početku poslovne suradnje članovi stručnog tima zatvaraju se u prostoriju s klijentom na jedan, tri ili pet dana, postavljaju ključna pitanja i temeljito analiziraju problem i moguća rješenja u suradnji sa svim dionicima procesa.

„Klijent je došao po cjelovito digitalno rješenje širokog spektra, s jasno postavljenim poslovnim ciljevima. U fokus su stavili čovjeka te kao prioritet postavili rješavanje pravih problema dionika procesa, zaposlenika i kupaca. Human stručnjaci su istražili industriju, detaljno proučili interne procese, intervjuirali korisnike i provjerili različite perspektive - kako uspjeh izgleda za klijenta, gdje je on sada, a gdje planira biti. Radionica je rezultirala potpunim razumijevanjem klijentove priče te potreba i vrijednosti koje želi pružiti korisnicima“, tvrde u kompaniji.

“Glavni problem riješili smo pristupivši mu u korijenu, na razini pojedinca. Željeli smo vlasnicima barova i restorana olakšati posao i omogućiti im brz i jednostavan način naručivanja i praćenja narudžbe. S druge strane, Roto pozivni centar do sada se najviše bavio ispravljanjem problema nastalih tijekom ručne obrade narudžbi - optimizirali smo ovaj proces i stavili fokus na odnose s klijentima“, objašnjava Sandra Vešligaj, operativna direktorica Humana, ujedno i voditeljica projekta razvoja aplikacije.

U prvih šest mjeseci aplikacija je premašila prodajne ciljeve klijenta. Ostvareni udio mobilnih narudžbi u ukupnom HoReCa volumenu iznosio je 18 posto, (KPI je bio 15 posto), a ukupni Roto prihodi porasli su za 5,43 posto. U prvih mjesec dana putem aplikacije obrađeno je 5000+ narudžbi što predstavlja rast od 6,8  posto. Prosječno trajanje obrade narudžbe putem aplikacije postalo je dvostruko kraće od tradicionalnog poziva, a četiri puta brže od e-pošte ili poruke. Gotovo 20 posto zaposlenih u pozivnom centru u međuvremenu je preraspoređeno na druge prodajne aktivnosti.   

Ovim custom digitalnim rješenjem klijent je dobio i zanimljiv komunikacijski kanal prema svojim korisnicima, tvrde u Humanu i dodaju da obraćanje jednostavnim, razgovornim jezikom pridonijelo je potpunom doživljaju cjelokupne usluge što ovu aplikaciju razlikuje od sličnih rješenja na tržištu.

„Proizvod je stabilan, brz i učinkovit jer olakšava naručivanje, prati narudžbu, omogućuje uvid u račune i stanja potrošnje, štedi vrijeme kroz mogućnost ponavljanja narudžbe ili stvaranja popisa često naručenih artikala. Omogućeno je i jednostavnije slanje push obavijesti sa statusom narudžbe. Iskusan Humanov UX team intuitivnim i jasnim korisničkim sučeljem minimalizirao je nedoumice i mogućnost pogreške, što je osiguralo iznimno ugodno   korisničko iskustvo“, ističu u Humanu.

Izvrsnost ovog rješenja prepoznala je i struka. Naime, aplikacija je proglašena finalistom prestižne MIXX nagrade za najbolji digitalni proizvod u Hrvatskoj i tako se našla među najboljim digitalnim rješenjima na području tržišnih komunikacija. Pregled cjelokupnog razvoja projekta predstavljen je kroz Human Case Study, a aplikacija je dostupna na android i iOS platformama.