HOK digital nova aplikacija za digitalizaciju osiguranja

HOK digital nova aplikacija za digitalizaciju osiguranja

Promjene u našim svakodnevnim navikama sve su brojnije, a jedna je od najbržih informatizacija društva, koja nas sve više tjera da stvari koje smo običavali raditi u offline svijetu počnemo raditi online. Kupnju smo počeli obavljati internetom, plaćanje računa također, sastanke su zamijenili online sastanci i shvatili smo da to savršeno funkcionira. Pametni telefoni postali su nam neizostavni prilikom izlaska iz kuće, uvijek su uz nas i uvelike su nam olakšali život. Promijenili su nam navike iz korijena i omogućili da jednostavnije i brže obavljamo stvari. Upravo zato, kako bi svojim korisnicima pojednostavilo i ubrzalo upotrebu svih usluga, HOK osiguranje uvodi ovu aplikaciju koju je izradila tvrtka iOLAP.

HOK digital aplikacija je kojom HOK osiguranje svojim korisnicima omogućava cjelokupnu osigurateljnu uslugu bez odlaska u poslovnicu. Aplikacija je razvijena u suradnji s partnerskom firmom iOLAP. Koristeći se najnaprednijim tehnologijama korisnicima je pruženo besprijekorno digitalno iskustvo. Korisnici HOK digitala u samo nekoliko klikova mogu napraviti personaliziranu policu osiguranja, prijaviti štetu ili zatražiti asistenciju, bila ona vezana za automobil ili za pomoć u kući. HOK osiguranje inovativno uvodi praćenje životnog ciklusa štete te komunikaciju u realnom vremenu. Sve to daje transparentniji uvid u stanje prijavljene štete.

Osiguranicima koji se koriste uslugama drugih osiguranja omogućena je brza prijava štete automobilske odgovornosti u slučaju da je krivac osiguranik HOK osiguranja. Usluga je dostupna bez potrebe za registracijom.

„Naša je misija podići kvalitetu usluge na najvišu razinu, pružiti cjelokupnu uslugu na jednom mjestu te revolucionirati proces interakcije između korisnika i osiguravajuće kuće. Želja da se razlikujemo od drugih aplikacija i webshopova na tržištu potakla nas je da nađemo rješenje, trenutačno najinovativnije na tržištu, koje istodobno najbolje odgovara potrebama krajnjih korisnika, prvenstveno mlađe generacije. HOK digital će nam pomoći da bolje upoznamo korisnike i njihove potrebe. Osluškujući ih, u nadolazećem razdoblju kreirat ćemo mnogobrojne inovacije i pogodnosti“, rekao je Ivan Jonjić, direktor sektora informatike u HOK osiguranju.

Glavne su značajke ove sveobuhvatne aplikacije pregled polica, pregled i plaćanje računa, pregled asistencija s hitnim brojevima, pojednostavljena prijava štete, kao i pregled prijavljenih šteta i njihovih statusa te komunikacija s agentima HOK-a vezano za njih, kupnja novih polica ili obnova postojećih, integrirana korisnička podrška, slanje upita za ostale proizvode čiju direktnu kupnju preko aplikacije (zasad) ne podržavamo, te mnogo toga što je tek u pripremi. Također, aplikacijom je omogućena brza prijava štete bez potrebe za registracijom za osiguranike drugih osiguravajućih kuća, kako bi se optimizirao proces prijave šteta koje su počinili HOK-ovi osiguranici. Osiguranici drugih osiguravajućih kuća bez registracije na HOK digitalu mogu prijaviti štetu koju je počinio osiguranik HOK-a te potom, s pomoću koda štete koji im se dodijeli, imati transparentan uvid u životni ciklus prijavljene štete. Iako se HOK digital iz perspektive korisnika doima iznimno jednostavnim za uporabu, mnogo je rada i truda uloženo u kreiranje besprijekornoga korisničkog iskustva s brzom i intuitivnom uslugom, te u pojednostavljenje osiguravateljskih procesa.

Važno je napomenuti da je HOK digital dostupan na webu, ali i kao nativna aplikacija za Android i iOS uređaje, te da u pozadini te tehnološke inovacije stoje napredni servisi i rješenja trećih strana, tehnologije, knjižnice i infrastruktura trenutačno dostupni na globalnom tržištu, kao što su, naprimjer, Node.js (open-source, cross-platform Javascript okruženje) i GraphQL (Facebookov query jezik za API-je), koji se upotrebljavaju za razvoj backend sustava, dok je za razvoj frontenda web-aplikacije korišten React.js (JavaScript knjižnica za izradu single-page web-aplikacija, koju održavaju Facebook i zajednica programera i tvrtki). Osim razvoja frontend i backend sustava, istodobno su razvijane i mobilne aplikacije za Android i iOS, i to s pomoću React Nativea, Facebookove open-source knjižnice za razvoj mobilnih aplikacija koji omogućuje pisanje jedinstvenog koda za obje mobilne platforme – Android i iOS.

Također, u HOK digital integrirano je 5 izvorišnih sustava, a koristilo se i računarstvo u oblaku (engl. cloud computing), odnosno Amazon Web Services (AWS), vodeći svjetski pružatelj usluga računarstva u oblaku. Iako je udio AWS-a trenutačno nešto manji, uporaba javnog clouda (engl. public cloud) pionirski je i velik korak naprijed za cijelu osiguravateljsku industriju, te vjerujemo, zbog mnogobrojnih prednosti koje računarstvo u oblaku donosi, da će se HOK digital nastaviti razvijati u tom smjeru.

„iOLAP je razvio aplikaciju HOK digital s modernim web i mobile tehnologijama i knjižnicama trenutačno dostupnima na globalnom tržištu, integrirao je ukupno pet izvorišnih sustava, iskoristio je i usluge vodećeg pružatelja cloud usluga Amazon Web Services (AWS), što je velik korak za osiguravateljsku industriju, a duboko domensko znanje i ekspertiza HOK osiguranja bili su ključni za uspjeh projekta. Zadnjih tjedana djelatnici HOK osiguranja i iOLAP-a marljivo su testirali aplikacije, a iOLAP-ov razvojni tim bavio se završnim radnjama i 'poliranjem' aplikacija prije njihovog objavljivanja široj javnosti, dok je nestrpljenje i uzbuđenje raslo iz dana u dan zbog činjenice da će godinu dana dug projekt napokon ugledati svjetlo dana. Međutim, svakako bismo voljeli naglasiti da je ovo samo početak i da u nadolazećim mjesecima i godinama korisnici HOK digitala mogu očekivati mnogobrojne nove značajke i inovacije čija će misija biti kreiranje dodatne vrijednosti i kontinuirano unapređenje osiguravateljskih procesa, a u konačnici bi trebale donositi manje brige i uštedu vremenu za korisnike kroz pojednostavljenu interakciju i brze usluge te podršku nadohvat ruke“, kazao je Kristijan Lenković, voditelj razvojnog tima HOK digitala.

„Kada su iOLAP i HOK osiguranje krenuli u razradu ideje koja je danas poznata kao HOK digital, cilj nam je bio stvoriti novo digitalno korisničko iskustvo, još neviđeno na hrvatskom, a velikim dijelom i na europskom tržištu. Nismo se htjeli zadovoljiti razvojem još jednog u nizu učestalih osiguravateljskih webshopova i aplikacija koje donose jako malo vrijednosti u život krajnjih korisnika, već smo namjeravali izazvati status quo, kreirati nov pristup i donijeti svježe, inovativno rješenje na tržište. HOK digital nastao je kao odgovor na sve veći utjecaj tehnologije na rad osiguravajućih kuća, kao i potrebe korisnika, pogotovo mlađih generacija, za fleksibilnijom, digitalnom osiguravateljskom uslugom“, izjavio je Filip Krstanović, voditelj razvoja poslovanja u iOLAP-u.

Još iz kategorije

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

Počela je online nastava uz CARNET-ove e-Škole digitalne sadržaje

20.01.2021. komentiraj

Da neki predmeti poput fizike i matematike ne moraju uvijek biti teški i nerazumljivi dokazuju e-Škole digitalni sadržaji. Izrađeni su kako bi učenicima i nastavnicima olakšali učenje i poučavanje te ga učinili zanimljivijim i kreativnijim.

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

Aplikacije za društvene mreže najpopularnije među Hrvatima, sve više ih kupuje online

18.01.2021. komentiraj

Hrvati svoje pametne telefone najviše upotrebljavaju za slanje poruka i pretraživanje interneta, dok 67,4 % njih koristi aplikacije za online kupovinu. Rezultati su to istraživanja koje je Huawei proveo na uzorku od preko 800 ispitanika iz cijele zemlje. Internetsko bankarstvo koristi tri četvrtine ispitanika, dok aplikacije za dating i klađenje koristi gotovo svaki deseti ispitanik.

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

Viber oštro protiv WhatsAppa nakon promjena politika privatnosti

18.01.2021. komentiraj

Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa dosad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.