Hakerska grupa LightBasin provalila u 13 telekoma u zadnje 2 godine

Hakerska grupa LightBasin provalila u 13 telekoma u zadnje 2 godine

Foto: DepositPhotos

Grupa hakera pod nazivom LightBasin ili UNC1945 kompromitirala je mobilne telekomunikacijske sustave diljem svijeta posljednjih pet godina, koliko postoji, a samo od 2019. uspjela se probiti u više od desetak telekomunikacijskih kompaniji te održavala napad putem prilagođenog zloćudnog odnosno malware softvera, sve kako bi ukrala podatke koji bi služili obavještajnim organizacijama.

LightBasin kao mete ima primarno Linux i Solaris servere, ali zabilježena je i interakcija s Windows sustavima, ako je bilo potrebe. Pod time se misli na potrebu za krađom podataka o pretplatnicima ili metapodacima o pozivima koji su obavljani.

Detaljno izvješće o kriminalnoj grupaciji objavio je CrowdStrike, kompanija za kibernetičku sigurnost.

"Riječ je o sofisticiranoj skupini sa snažno izraženom operativnom sigurnosnom strategijom (OPAC)", navodi, između ostalog, CrowdStrike.

Ono što se zna jest da LightBasin se među napadnutim telekomunikacijskim sustavima nalaze External DNS (eDNS) serveri, Service Delivery Platform (SDP) sustavi i SIM/IMEI opskrba. Navedeni su redom dio GPRS (General Packet Radio Service) mreže koja omogućava roaming između mobilnih operatera.

Što se tiče zloćudnog softvera ili malwarea koji grupacija koristi, saznanja su da se ponajprije radi o CordScan, Fast Reverse Proxy, Microsocks Proxy i ProxyChains. Riječ je o alatima potrebnima za upadanje u sustave, kao i njihovu kontrolu na željeni način.

Iako se ne može sa sigurnošću reći otkud hakeri dolaze, doznalo se da developer SIGTRANslatora posjeduje znanje kineskog jezika. Samim time, može se zaključiti da određeni dio njih jest povezan s Kinom. Radi li se samo o mjestu rođenja ili državnom sponzorstvu, zasad nije poznato.

Više detalja o LightBasin možete pronaći OVDJE.

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...