Hakeri koriste maliciozne office dokumente kao najnoviji trend u zavaravanju ljudi

Hakeri koriste maliciozne office dokumente kao najnoviji trend u zavaravanju ljudi

Foto: DepositPhotos

Postavljanje malwarea unutar dokumenata postoji poduže vrijeme, ali svejedno je i dalje vrlo uspješno u zavaravanju ljudi te postizanja cilja koji kibernetički kriminalci koji stoje iza te vrste napada žele postići.

Princip rada im je takav da se "zaraženi" dokument pošalje na tisuće i tisuće e-mail adresa, a potom se širi dalje svaki put kad netko "nasjedne" na prevaru. Atlas VPN ponudio je detaljnije brojke vezane uz ovu vrstu napada pa razotkrio da je 43 posto svih preuzimanja malwarea vezano uz maliciozne office dokumente.

Istraživanje je Attlas VPN naručio od strane Netskope Threat Lab, a provedeno je kroz srpanj ove godine i tiče se raznih office dokumenata sa svih platformi, kao Microsoft Office 365, Google Docs, PDF-ovi...

U konačnici, same brojke su zabrinjavajuće jer u drugom kvartalu prošle godine svega 14 posto malwarea bilo je vezano uz office dokumente. Zatim je u trećem kvartalu 2020. to "skočilo" na 38 posto, što se može objasniti činjenicom da je pandemija koronavirusa uzela maha i samim time je bilo puno više potencijalnih žrtava.

Već u trećem kvartalu došlo je do pada na 34 posto i to je također bilo za očekivati jer se stvorila navika na pandemiju. Toliki postotak ostao je i u prvom kvartalu ove godine, ali s drugim kvartalom bilježi se novi rast i spomenutih 43 posto.

Upravo je EMOTET, jedan od najopasnijih malwarea širen na ovaj način, kroz Word dokumente. A bio je opasan jer je otvarao "vrata" drugom malwareu, tako da bi žrtva bila pogođena s raznih strana i na razne načine...

A rješenje kako se othrvati ovoj pošasti jest ne otvarati dokumente koji nisu provjereni, koristiti mogućnosti skeniranja dokumenata prije njihova otvaranja i imati prisutne antimalware alate na uređaju. Tako se može bitno povećati razina sprječavanja "zaraze" koja stvara cijeli niz problema.

Još iz kategorije

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

Mozilla Firefox stigao u Windows Store

08.12.2021.

Mozilla je 9. studenoga napokon uvrstila Firefox internetski preglednik u Microsoft Store, što ga čini prvom alternativom za Edge unutar te trgovine. Možda su se u Microsoftu na to odlučili jer je njihov Edge učvrstio poziciju ispred Firefoxa na tržištu.

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

Aircash uskoro uvodi i Google Pay i Apple Pay

08.12.2021.

Mastercard cilja na populaciju koju i mi gađamo, a to su dinamičniji i inovativniji ljudi, koji su spremni na prihvaćanje novih tehnologija. Isto tako, oboje smo poprilično fokusirani na sport što nam je još jedna zajednička točka, ističe za ICTbusiness.info osnivač Aircasha Hrvoje Ćosić.

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

Google testira jednostavniji način pretraživanja datoteka unutar Drivea

08.12.2021.

Napredniji korisnici Google Drivea vjerojatno su primijetili da njegova tražilica i nije od velike pomoći jer prečesto daje cijeli niz rezultata koji nemaju u konačnici baš nikakvu težinu u potrazi za konkretnom datotekom. I to će se uskoro promijeniti...