Grad Beč i EU žele regulirati platforme za iznajmljivanje

Grad Beč i EU žele regulirati platforme za iznajmljivanje

Foto: Depositphotos

Europski odbor regija jednoglasno je usvojio bečku inicijativu za donošenje jedinstvenih pravila za smještajne platforme poput Airbnb-a. Nova Europska komisija, koja je s radom započela 1. prosinca 2019., u 2020. će se godini, između ostalog, posvetiti i donošenju zakonskog paketa o digitalnom gospodarstvu. Ta je tema izuzetno važna jer razni europski gradovi već sada zahtijevaju definiranje jasnijih pravila za digitalno gospodarstvo i uspostavljanje regulatornog okvira za digitalne platforme na razini Europske unije.

S obzirom na to da se Grad Beč već neko vrijeme suočava s problemom oporezivanja platformi za iznajmljivanje smještaja poput Airbnb-a kao i s nedostatkom stambenog prostora koji one velikim dijelom uzrokuju, član bečke Gradske skupštine, Peter Florianschütz, još je krajem listopada ove godine pred Europskim odborom regija pokrenuo inicijativu za uspostavljanje odgovarajućeg europskog regulatornog okvira za smještajne platforme. Upravo je taj Odbor 5. prosinca 2019. jednoglasno usvojio katalog zahtjeva koji se odnosi na reguliranje sektora digitalnog gospodarstva.

Iz Beča ističu da se austrijska prijestolnica nipošto ne protivi digitalnim platformama. Međutim, ne smatraju suviše izglednim da će ih poduzeća i građanstvo prihvatiti ako se ne uspostave pravedni uvjeti koji vrijede za sve. Član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i digitalizaciju, Peter Hanke, naglasio je da Europska unija treba brinuti o interesima svih svojih građana te da određivanjem jedinstvenih pravila za smještajne platforme u svim europskim državama mora biti primjer ostatku svijeta. Nedavno usvojeno mišljenje Europskog odbora regija svakako dokazuje da inicijativa Grada Beča već donosi pozitivne rezultate. Sada je na potezu Europska komisija koja će o ovoj temi raspravljati već iduće godine.

Još iz kategorije

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2022. godini

09.12.2022.

Na temelju pretraživanja tijekom 2022. godine, Google je objavio listu najtraženijih pojmova te donosi jedinstveni uvid u najpopularnije trendove. Invazija Rusije na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, a posebno je snažno utjecala na tržišta energije i hrane.

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

Amazon Prime Video preuzeo prvo mjesto od Netflixa

09.12.2022.

Parks Associates objavio je svoj ažurirani popis 10 najboljih američkih pretplatničkih over-the-top (OTT) video usluga, na temelju procijenjenog broja pretplatnika do rujna 2022. iz tvrtke OTT Video Market Tracke. Istraživačka tvrtka tako je analizirala tržište i pokazala da 83 posto širokopojasnih kućanstava ima barem jednu OTT uslugu, a 23 posto prihvaća devet ili više pretplata.

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

Microsoft i LinkedIn predstavili program za stjecanje digitalnih vještina kojim se planira obuhvatiti 10 milijuna ljudi

05.12.2022.

Microsoft i LinkedIn predstavili su sljedeće korake u programu Vještine za posao (Skills for Jobs), koji uključuju besplatan pristup do 350 novih tečajeva i šest novih certifikata za šest najtraženijih poslova (Career Essentials) u digitalnom gospodarstvu.