BITKA S MALWAREOM

Google u 2022. zaustavio niz prevara i spriječio krađu dvije milijarde dolara

Google u 2022. zaustavio niz prevara i spriječio krađu dvije milijarde dolara

Android je najpopularniji mobilni operativni sustav na svijetu, ali ga je upravo zato teže zaštititi od raznih kibernetičkih prijetnji, što se vidi po brojkama iz prošle godine, u kojoj je suspendirano čak 173.000 korisničkih računa zbog kršenja Play Store pravila.

Ne baš previše upućeni čudit će se saznanju da Google vodi toliku bitku s kibernetičkim prijetnjama i kriminalom na svojoj mobilnoj platformi, ali potrebno je znati da u ovom trenutku postoji nekoliko Android verzija, na tisućama različitih modela pametnih telefona, što znači da postoje i različite verzije Play Storea. Uz sve to, korisnici preuzimaju aplikacije i iz trgovina "treće strane" ili sa sumnjivih web stranica pa s malwareom kojeg "pokupe" čine daljnju štetu sebi i drugima.

Tako nešto olakšava "proboj" malwarea, a otežava posao Googleu i njegovom Play Protectu. Iako, taj posao obavlja se iznimno dobro, s obzirom na sve poznate i nepoznate prepreke postavljene već u samim temeljima Androida, odnosno, načina na koji funkcionira. Stoga, treba pozdraviti Googleove napore i uspjehe u zaštiti nekoliko milijardi korisnika.

Osim što se uklonilo više od 173.000 "loših" korisničkih računa, spriječeno je oko dvije milijarde američkih dolara transakcija povezanih s prevarama svih vrsta. Time se spriječila poveća materijalna šteta te olakšalo korisnicima život. Koji bi im bio bitno teži da su ostali bez novca...

Uz to, Google je spriječio postavljanje 1,43 milijun aplikacija koje krše pravila Play Storea, što je ponovno zaštitilo korisnike od potencijalne prijetnje u slučajevima kad bi preuzeli takve aplikacije te doveli uređaj u opasnost. Samim time i sebe...

I, u konačnici, Google je uspio spriječiti više od pola milijuna aplikacija u težnji da dobiju pristup osjetljivim dijelovima uređaja korisnika koji su ih instalirali, iako na to nisu imale pravo. Primjerice, pravo na pristup porukama, pozivima, kontaktima, kameri... i slično što nije neophodno da bi određena aplikacija radila.