Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Google promjenio izgled rezultata pretraživanja za desktope

Foto: Antonio Jularić

Google je predstavio nadograđeni izgled plaćenih i organskih rezultata pretrage na desktopu i sad podsjećaju više na ono što vidimo u mobilnom okruženju. To znači prvenstveno da se oznaka oglasa “Ad” ističe više no što se prije, baš kao i ikonica web stranice (favicon).

Time se podiže transparentnost i nekako je korisniku lakše odrediti kamo će dalje nakon što upiše željeni pojam u Google Search.

"Prošle godine naši su mobilni rezultati pretraga dobili novi izgled. Sad ga donosimo i na desktopu, što znači da će "Ad" i ikona brenda biti upečatljiviji", naglasili su u Googleu.

No, dok će u Googleu naglasiti kako je riječ o transparentnosti, zapravo se čini da je baš suprotno. Kao što se korisnici možda sjećaju, dosadašnji oglasi na desktopu bili su istaknuti zelenom bojom pa ih se prepoznalo odmah, "na prvu". Samim time, nije bilo nikakve zabune, mogli su kliknuti na plaćeni oglas i mogli su ne kliknuti. Sad je situacija nešto drugačija...

Ukoliko korisnik ne gleda pažljivo, "Ad" uopće neće primijetiti jer je "ukalupljen" crnom bojom u rezultate pretrage pa "na prvu" može djelovati kao favicon, što znači da korisnik može bez namjere kliknuti na plaćeni oglas. Nekako je dojam da se Google nada upravo tome, što pak sugerira da desktop oglašavanje prolazi kroz određene probleme. Kojih korisnici i poznavatelji prilika u digitalnom oglašavanju još nisu svjesni, no u Googleu jesu jer moraju planirati strategiju mjesecima i godinama unaprijed.

Ali, ne treba ni gledati stvari tako negativno i s toliko skepse, logično je objašnjenje i da Google jednostavno želi imati identičan izgled na desktopu i mobilnom okruženju, što pojednostavljuje rad i korisniku ne stvara nikakav osjećaj raznolikosti pri obavljanju pretraga. Ujedno, to je i snažnija tranzicija prema situaciji u kojoj su mobilni noviteti i postavke ipak ispred svega ostalog u politici kompanije.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

INFOGRAFIKA: Cyber Monday šoping ludilo

22.02.2020. komentiraj

Američki Dan zahvalnosti u davnoj je prošlosti bilo vrijeme kad su ljudi izražavali zahvalnost onime što imaju, ali u današnje je to ipak vrijeme kad se izražava želja za onime što bi voljeli imati. Zato trgovine bilježe rast prihoda iz godine u godinu, a samo u ovoj rekordi su potpuno porušeni, prvenstveno kad se radi i o online kupovini.

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

Zacrtavanje puta prema naprijed u regulaciji online sadržaja

21.02.2020. komentiraj

Tijekom proteklog desetljeća internet je jačao gospodarstva, ponovno spajao obitelji, prikupljao novac u humanitarne svrhe i pomagao u ostvarenju političkih promjena. Međutim, također je olakšao dijeljenje štetnog sadržaja poput govora mržnje i terorističke propagande.

Lažni antivirusi haraju Androidom

Lažni antivirusi haraju Androidom

21.02.2020. komentiraj

Android korisnici ponovno su u opasnosti jer antivirusne aplikacije koje bi ih trebale štititi čine upravo suprotno i dovode ih u opasnost, razotkrila je kompanija VPNpro kroz svoje istraživanje na Google Play Storeu.