UMJETNA INTELIGENCIJA

Google pokreće AI pretraživanje u SAD-u

AI Overview pruža niz potencijalnih odgovora i poveznica za dublja „ronjenja“ nakon što primi opći upit. Također je sposoban odgovoriti na složenija pitanja i potpitanja u sekundi korištenjem višestrukog rezoniranja u pretraživanju.

Google pokreće AI pretraživanje u SAD-u
Depositphotos

Google je počeo koristiti GenAI u svojoj tražilici za američke korisnike. Tijekom godišnje I/O konferencije za razvojne programere tvrtke, izvršni direktor Alphabeta i Googlea Sundar Pichai rekao je da će se AI Pregledi proširiti iz SAD-a na milijarde korisnika u raznim zemljama do kraja godine.

AI Overviews koristi Googleov model Gemini AI za izradu sažetaka pretraživanja koji se pojavljuju uz tradicionalne upite za pretraživanje temeljene na vezama. Na konferenciji je Liz Reid, koja je šefica Googleovog odjela za pretraživanje, izjavila da će GenAI pretraga učiniti više za korisnike nego što su ikad zamislili. "Što god vam je na umu, kad god trebate obaviti, samo pitajte i Google će guglati umjesto vas", dodala je. Reid je objasnio da AI Overview pruža niz potencijalnih odgovora i poveznica za dublja „ronjenja“ nakon što primi opći upit. Također je sposoban odgovoriti na složenija pitanja i potpitanja u sekundi korištenjem višestrukog rezoniranja u pretraživanju.

Na događaju je Google također najavio poboljšanja svog modela Gemini Pro 1.5 za potrošače. Pichai je rekao da model udvostručuje svoj kontekstni prozor na 2 milijuna tokena, što znači da može brže odgovarati na pitanja ili brže unositi video. Istaknuo je budućeg AI chatbota pomoćnika pod nazivom Project Astra, koji će koristiti kameru pametnog telefona za pronalaženje predmeta kao što su naočale ili identificiranje lokacija. Google je također predstavio AI model za pretvaranje teksta u video nazvan Veo koji može stvoriti računalno generiranu snimku na temelju pisanih upita.