Google odvaja Chrome od Chrome OS-a

Google odvaja Chrome od Chrome OS-a
Antonio Jularić

Google se odlučio odvojiti Chrome od Chrome OS i to nije nimalo beznačajna stvar jer radi se o najvećoj promjeni u povijesti Googleova operativnog sustava. A korisnici su to doznali kroz poruku da im Chromebook uređaji neće više primati najnovije softverske nadopune, zbog čega ga moraju nadograditi.

Fragmentacija je problem i glavni razlog cijele ove promjene. Primjerice, Android je 2017. zabilježio svega 0,2 nadogradnji nove verzije u trenucima kad se pojavila, što je podosta zastrašujuća situacija. I ponukala je Google da krene s projektom Treble pa na taj način promijeni stanje s pametnim telefonima. Ali, sve to se "prelilo" i na Chromebook.

Odgovor nije Treble već Lacros. Čita se kao popularni sport na američkim sveučilištima i trenutno je u eksperimentalnoj fazi. Cilj mu je, kao što se navelo u uvodu, odvojiti Chrome od System UI, pod koji spadaju Ash, Overview Mode, Shelf itd. Za početak, Chromeov razvojni tim preimenovao je postojeći binarni Chrome na Chrome OS u ash-chrome.

Potom su "uzeli" Linux verziju Chromea, preimenovali ga u lacros-chrome, doradili njegovu Wayland podršku i arhitekturu te omogućili da se pokreće u Chrome OS. Tako nešto Googleu nudi "isporuku" dva odvojena binarna "tijela" neoviso o verziji. Primjerice, Chrome OS može se pokretati na OS 87, ali binarni Chrome samo na verziji 89.

Ukratko, razmišljajte o Lacros Chrome kao da koristite Chrome na tradicionalnom Linux desktopu, ali s boljom Wayland podrškom. U konačnici, Lacros Chrome "ponaša" se kao normalni Chrome internetski preglednik postavljen na tradicionalni operativni sustav. Neke stvari još itekako treba "ispolirati", ali smjer kojim je Google krenuo čini se solidan, ali i zanimljiv, značajan...

Najbitnije od svega, nadopune i nadogradnje na ovaj način dolazit će korisnicima Chromebooka brže, kvalitetnije i bez problema jer neće ovisiti o Chromeu kao dosad.