NESLAVNA LISTA

Google, Fedora Project i Microsoft imaju najranjivije proizvode

Google, Fedora Project i Microsoft imaju najranjivije proizvode
Shutterstock / Ilustracija

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u CVE Details istražili su najveće ranjivosti na internetu u 2022. i otkrili čiji proizvodi i usluge su u najvećim problemima.

Ponajprije, ranjivosti se iskorištavaju kroz nedovoljno zaštićene servere virtualnih privatnih mreža (VPN), a pritom nisu pošteđene privatne osobe, organizacije ni vlade. Dakle, gdje se vidi prostor, bit će iskorišten.

A njega nekako najviše ima u proizvodima i uslugama koje na tržište plasiraju Google, Microsoft i Fedora Project. Iako, na ranjivosti nisu imuni ni neki drugi čija su imena poprilično zvučna.

Dakle, kad se govori o ranjivostima, u prošloj godini Google ih je zabilježio ukupno 1372 i po tome je uvjerljivi lider na listi deset najvećih u ovom smislu. Nimalo poticajno, ali kad se zna da je Android pod Googleom, to i nije toliko čudno.

Kao što nije čudno da se Microsoft s 939 ranjivosti u 2022. nalazi pri vrhu - na trećem mjestu. Velikom većinom zbog Windows i Windows Server softvera. Ipak, ono što je čudno jest da se između Googlea i Microsofta smjestio Fedora Project s 945 ranjivosti, od čega njih 944 otpada na Fedoru.

I upravo je taj proizvod na prvom mjestu kad gledamo listu onih s najviše ranjivosti. Na drugom je mjestu Android s 897, treći je Debian Linux s 884 i potom do devetog mjesta imamo Windows Server ili Windows verzije sfotvera. Na desetom je mjestu macOS s 379 ranjivosti u 2022.

Istovremeno, Apple je šesta kompanija s 456 prepoznatih ranjivosti. Na listi se kao posljednji, deseti, našao Huawei s njih 303.

Naravno, nisu sve ranjivosti jednako opasne i u tom smislu najveća prijetnja je Microsoft, čijih je 23 posto ranjivosti ocijenjeno s 9 ili 10, što je iznimno kritično jer maksimalna ocjena je upravo 10. Uz to, još 20 posto njih je ocijenjeno sa 7 ili 8. Apple ima 17 posto 9+ ranjivosti i 26 posto njih ocijenjeno sa 6 ili 7. Google pak ima 14 posto 9+ ranjivosti i 16 posto njih ocijenjeno sa 7 ili 8.