Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Foto: Mozilla

Mozilla je istražila načine kako smanjiti povećanu potrebu web stranica da korisnika kroz “pop-up” pitaju želi li primati obavijesti u svom internetskom pregledniku ili ne želi te će u siječnju iduće godine implementirati to rješenje kroz Firefox 72.

Treba znati da iako je ideja tih "pop-upova" zanimljiva i ostavlja korisniku kontrolu, nakon desetak takvih upita situacija postaje više nego naporna i u Mozilli su toga itekako svjesni.

Vlasnike web stranica treba pritom shvatiti, svjesni su da ukoliko korisnik pristane primati obavijesti, one će mu stizati kad god bude objavljen neki sadržaj vrijedan obavijesti. Dakle, čak i kad korisnik nije na toj web stranici. Samim time, postoji znatniji potencijal da se korisnik vrati na stranicu i to automatski znači klik više, što je u današnje vrijeme nešto čemu se teži kao nikad prije.

Ipak, iako je ideja dobronamjerna, BleepingComputer otkrio je da se polako pretvorila u spam jer oni koji pristanu primati obavijesti, često će biti zatrpani svime i svačime, a ne samo obavijestima koje su uistinu značajne. Mozilla zna da ukoliko spriječi takvu situaciju, zadržat će uz sebe korisnike, a možda pridobiti i pokojeg novog, što treba više nego ikad prije.

No, poboljšat će i sigurnost jer neke sumnjive web stranice čak koriste trikove da bi se korisnici pretplatili na njih. Primjerice, zakamufliraju poruku u nešto drugo i traže odgovor "dopusti" ili "ne dopusti" pa netko u brzini može nasjesti i pretplatiti se na sadržaj na koji možda ne bi. Nakon toga, kreće prava muka i konstantno maltretiranje linkovima, ali i "navlačenje" opasnih "tracking cookiesa" na sebe.

Na kraju, ako se netko pita čemu sve ovo... Dovoljno govori podatak da je od 18 milijuna "pop-up" poruka za primanje obavijesti tek njih tri posto prihvaćeno od strane korisnika. Još gore, 19 posto korisnika odmah je napustilo web stranicu na kojoj se pojavila ta poruka. Stoga, nekako se čini da će poruka za primanje ili odbijanje obavijesti ipak postati dijelom prošlosti u Firefox internetskom pregledniku.

Još iz kategorije

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

Hrvatska pošta otkupljuje kriptovalute u svim županijama

12.12.2019. komentiraj

Nakon uspješne provedbe i dobrih rezultata pilot-projekta otkupa kriptovaluta u zadarskim poštanskim uredima, Hrvatska pošta proširuje ovu uslugu na ukupno 55 poštanskih ureda u svim županijama.

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

44 milijuna Microsoftovih korisnika ugroženo zbog korištenja iste lozinke na različitim servisima

11.12.2019. komentiraj

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 milijuna njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

Google Chrome objavio novi manifest - je li stiglo vrijeme za promjenu internet preglednika?

10.12.2019. komentiraj

Googleov Chrome internetski preglednik naišao je na brojne kritike nakon objave plana za Manifest V3 ranije ove godine, kojim se uspijeva onesposobiti neke ad blockere. I ne samo to...