Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Firefox će od nove godine skrivati notifikacijske prozorčiće od korisnika

Foto: Mozilla

Mozilla je istražila načine kako smanjiti povećanu potrebu web stranica da korisnika kroz “pop-up” pitaju želi li primati obavijesti u svom internetskom pregledniku ili ne želi te će u siječnju iduće godine implementirati to rješenje kroz Firefox 72.

Treba znati da iako je ideja tih "pop-upova" zanimljiva i ostavlja korisniku kontrolu, nakon desetak takvih upita situacija postaje više nego naporna i u Mozilli su toga itekako svjesni.

Vlasnike web stranica treba pritom shvatiti, svjesni su da ukoliko korisnik pristane primati obavijesti, one će mu stizati kad god bude objavljen neki sadržaj vrijedan obavijesti. Dakle, čak i kad korisnik nije na toj web stranici. Samim time, postoji znatniji potencijal da se korisnik vrati na stranicu i to automatski znači klik više, što je u današnje vrijeme nešto čemu se teži kao nikad prije.

Ipak, iako je ideja dobronamjerna, BleepingComputer otkrio je da se polako pretvorila u spam jer oni koji pristanu primati obavijesti, često će biti zatrpani svime i svačime, a ne samo obavijestima koje su uistinu značajne. Mozilla zna da ukoliko spriječi takvu situaciju, zadržat će uz sebe korisnike, a možda pridobiti i pokojeg novog, što treba više nego ikad prije.

No, poboljšat će i sigurnost jer neke sumnjive web stranice čak koriste trikove da bi se korisnici pretplatili na njih. Primjerice, zakamufliraju poruku u nešto drugo i traže odgovor "dopusti" ili "ne dopusti" pa netko u brzini može nasjesti i pretplatiti se na sadržaj na koji možda ne bi. Nakon toga, kreće prava muka i konstantno maltretiranje linkovima, ali i "navlačenje" opasnih "tracking cookiesa" na sebe.

Na kraju, ako se netko pita čemu sve ovo... Dovoljno govori podatak da je od 18 milijuna "pop-up" poruka za primanje obavijesti tek njih tri posto prihvaćeno od strane korisnika. Još gore, 19 posto korisnika odmah je napustilo web stranicu na kojoj se pojavila ta poruka. Stoga, nekako se čini da će poruka za primanje ili odbijanje obavijesti ipak postati dijelom prošlosti u Firefox internetskom pregledniku.

Još iz kategorije

CARNET-ov projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu Europske komisije - RegioStars

CARNET-ov projekt e-Škole u finalu natjecanja za nagradu Europske komisije - RegioStars

11.07.2020. komentiraj

CARNET-ov pilot-projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ jedan je od pet finalista RegioStars natjecanja u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, na koje je ukupno bilo prijavljeno 206 projekata u pet kategorija. Svečana dodjela nagrada održat će se u listopadu 2020. u Bruxellesu.

Učenje iz sigurnosti vlastitog doma

Učenje iz sigurnosti vlastitog doma

10.07.2020. komentiraj

Sustav obrazovanja, kako formalnog tako i neformalnog, prošlih je mjeseci doživio velike promjene. Održavanje nastave u uobičajenim uvjetima postalo je nemoguće, a učenje i poučavanje gotovo u potpunosti su preneseni u online okruženje.

Kako se osjećaju žrtve hakerskog napada

Kako se osjećaju žrtve hakerskog napada

10.07.2020. komentiraj

Hakerski napadi uobičajena su pojava i često znaju za žrtve imati milijune ljudi diljem svijeta, no jako malo nas uistinu zna nekoga tko je doživio tako nešto. Zbog toga je i teško shvatiti kako se takve osobe osjećaju, što su time izgubile i kako im je odredilo živote na duže ili kraće staze.