FBI sugerira da se koriste fraze umjesto kompleksnih lozinki

FBI sugerira da se koriste fraze umjesto kompleksnih lozinki

Foto: DepositPhotos

Američki Savezni istražni ured (FBI) shvaća opasnosti koje vrebaju na internetu i desetljećima se bori kako bi zaštitio građane od napada svih vrsta, no problem je što su građani najčešće sami krivi što su se ti napadi uopće dogodili, zbog čega im se savjetuje kakve lozinke koristiti.

"Umjesto kompleksnih lozinki, koje možda nećete zapamtiti, bolje je koristiti fraze u samim lozinkama. Znači, nekoliko riječi spojite u jednu. To će učiniti lozinku čvrstom, a i lako će se zapamtiti", jest savjet koji nudi FBI-ev ured vezan za sigurnost na internetu.

Iza ovog savjeta ne stoji samo teže probijanje lozinke u smislu da haker mora pogoditi o čemu se radi. Oni koji napadaju sustave i pojedinačne uređaje, vrlo vjerojatno će uspjeti u svom naumu, no ako lozinka ima 15 ili više slova, za "probijanje" će trebati trošiti više vremena i računalne snage. Samim time, na duge staze se takvi napadi ne isplate.

"Više od 20 godina uspješno smo učili ljude da koriste lozinke koje teško pamte, a istovremeno ih lako prepoznavaju računala. To je krivi pristup i vrijeme je da ga se promijeni. Pa zato potičemo korištenje lozinki koje ljudi lako pamte, a računala teško mogu odgonetnuti", navodi FBI.

Upravo iz ovog razloga 2017. se pokrenula inicijativa da lozinke budu duljine do 64 znaka, kako bi se moglo koristiti što više fraza, odnosno riječi unutar lozinke, a samim time i demotiviralo moguće napadače od njihova probijanja.

Neki će se zapitati što će im uopće u današnje vrijeme lozinke kad postoji zaštita kao prepoznavanje lica, oka, otisci prsta... Lozinke podržavaju apsolutno svi operativni sustavi, bez obzira što su "zastarjele". To dovoljno govori o tome koliku zaštitu pružaju. Dakle, bilo da je riječ o Windows, Mac, Unix, Android, iOS, IOS, TRSDOS, BeOS, Symbian, AmigaOS... lozinke su prisutne.

Uz to, besplatne su. Ako je netko probije, promijenite ju i to je to, nema problema. Što ako koristite otisak prsta i dođe do proboja? Kompromitirani nisu samo podaci već i ti otisci prstiju. Također, svi mi imamo samo deset prstiju, jedno lice i par očiju. Lozinki možemo imati koliko god želimo...

Još iz kategorije

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

Spotify konačno maknuo limit od 10.000 pjesama po korisničkom računu

04.06.2020. komentiraj

Glazbeni streaming servis Spotify dozvoljavao je dosad preuzimanje i čuvanje do 10.000 pjesama po korisničkom računu na do pet uređaja, ali taj nelogični limit napokon je podignut u smislu da ga više nema, pretplatnici mogu neometano preuzimati, čuvati i preslagivati pjesme na koje god načine žele. I u količini kojoj žele.

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

Internet preglednik Brave omogućio kriptirane video pozive

03.06.2020. komentiraj

Brave, internetski preglednik otvorenog koda, čija je značajke blokiranje oglasa prilikom surfanja, kao novost u ponudi ima mogućnost kriptiranih videopoziva. Iako se pandemija koronavirusa primirila pa ova mogućnost dolazi malo prekasno, jasno da će imati vjernu publiku.

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

Zoom Meeting pretplatnicima nudi jaču enkripciju video poziva

03.06.2020. komentiraj

Zoom aplikacija za videokonferencijske pozive kritizirana je ponajprije zbog manjka sigurnosti i zbog toga su je brojne organizacije diljem svijeta zabranile, zajedno s kompletnim vladama, što se moglo vidjeti na primjeru američke i njemačke. Ali, to se mijenja!